24sata

EU NAM DAJ ZA SVAKI OD

PRORAČUN EU Školovanje jednog čovjeka do završetka fakulteta Hrvatsku stoji 50.000 eura, a za odlazak ćemo dobiti jedan posto

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Hrvatska će jedina dobiti dodatnih 300 milijuna eura više u proračunu Europske unije od 2021. do 2027. godine. Sugovornic­i bliski Vladi nam kažu da je premijer Andrej Plenković to izlobirao jer smo posljednji ušli u EU i nismo mogli u potpunosti koristiti novac EU.

Taj novac se mora uložiti u slabije razvijene regije. Međutim, u prijedlogu proračuna koji je neslužbeno iscurio nalazi se još jedna novost koja bi trebala biti svojevrsna “demografsk­a odšteta” zemljama koje su pogođene iseljavanj­em na razvijeni zapad. EU bi trebao platiti 500 eura za svakog izgubljeno­g stanovnika. Ali razdoblja na koja se to odnosi su čudno definirana. Radi se o razdoblju od 2007. i 2009. godine, te između 2016. i 2018. godine. Odšeta od 500 eura se predviđa za svakog stanovnika ako je populacija pala za više od jedan posto. Prema službenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u ta dva razdoblja Hrvatska je izgubila oko 92.000 stanovnika, što znači da bismo trebali dobiti 46 milijuna eura. S druge strane, podaci DZS-a i nisu pouzdani što se tiče migracija. Također, procjene su da je Hrvatska od ulaska u EU izgubila oko 300.000 stanovnika, pa da se koristio kriterij pada stanovništ­va od ulaska u EU, iznos bi narastao na 150 milijuna eura. Profesor Vedran Mornar, koji je bio i ministar znanosti, računao je koliko državu stoji obrazovanj­e jednog mladog čovjeka. Kaže da je prosjek do završetka fakulteta oko 50.000 eura. Demograf Stjepan Šterc također kaže da je iznos zanemarivo mali s obzirom na to koliko su razvijene članice imale koristi za sebe od dolaska obrazovane radne snage iz novih članica. Šterc zaključuje: “S depopulaci­jom ne možete imati gospodarsk­i rast”.

SKUP

Uplate članica se raspoređuj­u za zajedničke troškove i vođenje politike poput poticanja poljoprivr­ede.

Hrvatska je članica samo jedno proračunsk­o razdoblje, zato će dobiti 300 milijuna eura više.

 ??  ?? Plenki s europskim čelnicima bistri i politiku proširenja EU
Plenki s europskim čelnicima bistri i politiku proširenja EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia