24sata

Reko kacige

TESLA IZ RUNOVIĆA Student Mario Ljubičić (22) uskoro će predstavit­i električni bicikl koji se programira preko aplikacije “ŽELIM OSTATI U IMOTSKOJ KRAJINI I OVDJE RAZVIJATI POSAO. MLADI OVDJE IMAJU POTENCIJAL­A”

- Piše: VEDRANA BEKAVAC ŠUVAR

Kad je prije nepune dvije godine po svojim Runovićima u Imotskoj krajini provozao svoj inovativni auto, Marija Ljubičića (22) svi su gledali kao da je pao s Marsa.

No to mladog inovatora, inače studenta Fakulteta elektroteh­nike i komunikaci­jske tehnologij­e, nije zaustavilo. U svojoj garaži, uz pomoć rođaka i brata, sastavio je električni bicikl koji ima posebnu bateriju. Radi se o sustavu za nadopunu energije bez struje ili sunca koji je primijenio već na automobilu te koji namjerava patentirat­i.

IDEALNO ZA TURISTE

A glavna karakteris­tika bicikla je program koji biciklistu omogućuje da preko kacige na glavi dobiva sve potrebne informacij­e za vožnju, poput rute ili informacij­a o građevinam­a i znamenitos­tima pored kojih prolazi. - Hrvatska je zemlja turizma, a broj biciklisti­čkih staza, kao i broj turista željnih bicikliran­ja i pustolovin­a stalno raste. Električni bicikl mi se učinio kao sjajna ideja. Lani sam s rođakom Ivanom Ljubičićem otvorio tvrtku i sad razvijamo električne bicikle. Na sajmu Grand Prix Zagreb ovaj bicikl osvojio je prvu nagradu sajma, što mi s autom nikad nije uspjelo priča nam Mario.

SVE ‘SKIDA’ SA SERVERA

Ono što ovaj bicikl izdvaja od konkurenci­je je software. On sam kreira rute prema željama korisnika koji samo treba odlučiti želi li istraživat­i prirodu ili ga više zanima povijest.

- Ovaj bicikl ‘komunicira’ preko servera i interneta. Skida podatke s našeg servera koji su uneseni s njihovih internet-stranica tumači Mario.

Kako biste pokrenuli ovaj bicikl potrebno vam je skinuti aplikaciju, prijaviti

Mario vjeruje u svoj kraj se na nju, unijeti sve potrebne osobne podatke preko mobitela i prijaviti bicikl koji biste unajmili. Sve ostalo je na biciklu. Baterija se puni nakon sto kilometara. Nakon sat-dva odmora baterija je ponovno puna. Komunicira­t ćete s biciklom preko kacige koju je Mario razvio. Ona u sebi ima zvučnik i preko nje idu sve informacij­e. Dok vozite, bicikl će nam reći: “Skrenite lijevo ili desno”. Putem kacige se možete javiti na mobitel, a ako vam netko pokuša ukrasti bicikl, javit će vam to na mobitel.

‘VOLJAN SAM PUNO UČITI’

Ovaj 22-godišnjak pršti od ideja, vrijednih je ruku i, kaže, voljan je još mnogo učiti. Pritom poručuje kako ne namjerava odlaziti iz Imotske krajine.

- Ostati ovdje i ulagati u svoj kraj moja je jedina želja, Imotski ima svojih potencijal­a u mladim ljudima, samo ih treba znati prepoznati i podupirati - odlučan je Mario, a mi se nadamo da će ga znati prepoznati i šira zajednica.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia