24sata

ŠTO SAD LJUBAV IMA S TIM? I HRVATI HRLE U BRAKOVE S NEZNANCIMA BRAK NA PRVU

Kako doznajemo, na RTL-u će se ubrzo prikazivat­i show u kojem će se kandidati iz Hrvatske vjenčati svega nekoliko minuta poslije upoznavanj­a

- Piše: MISLAV BOSANČIĆ

Ja sam Ana, drago mi je. Ante, i meni je drago. Hoćemo sklopiti brak iako smo se upoznali prije nekoliko minuta? Ma može!

Ovo je scenarij koji će ubrzo gledati publika u Lijepoj Našoj. Kako doznajemo, na RTL-u će se prikazivat­i hrvatska inačica popularnog showa “Married At First Sight” i zvat će se “Brak na prvu”. Riječ je o sociološko­m eksperimen­tu u kojemu se dvoje potpunih stranaca prvi put susretnu pred oltarom i pristaju na brak. Tako započinju njihov zajednički život i velika ljubavna avantura. I dok mnogi parovi strepe zbog ulaska u brak bez obzira na to što su u višegodišn­jim vezama, ovi natjecatel­ji nemaju taj problem.

TRIVIJALIZ­ACIJA BRAKA?

Tako će nekoliko minuta prije vjenčanja upoznati partnera/icu o kojem ne znaju apsolutno ništa - čime se bavi, kakvo je njegovo obiteljsko stablo, koje mu je stanje bankovnog računa, ima li fetiše u krevetu... Pa čak neće znati ni kako izgleda osoba s kojom bi se trebali vjenčati. Ipak, potencijal­ni supružnici imat će čak nekoliko minuta vremena da se odluče za brak, jer to je ipak dovoljno vremena da procijenit­e osobu s kojom biste trebali provesti ostatak života. Za očekivati je da će biti slomljenih srca i suza poslije nogiranja pred oltarom. Zbog takvog koncepta show se u pojedinim zemljama našao na meti Crkve koja smatra da se time trivijaliz­ira brak. - Najvažnije je da su parovi sposobni komunicira­ti i razriješit­i sukobe. Očito je da je to nemoguće u situacijam­a poput onih u showu. Ovdje se trivijaliz­ira obaveza i svrha braka - ustvrdio je katolički biskup Patrick Dunn komentiraj­ući australsku verziju showa. S njim se složio Bob McCorskie, vođa grupe Family First, koja promovira konzervati­vne i kršćanske vrijednost­i.

- Brak nije socijalni eksperimen­t ni reality show. Brak nije nešto u čemu ćete imati probni period s opcijom da se odmah razvedete, kao što je to prikazano u ovom showu - poručio je McCorskie. No dvoje stranaca nisu slučajno spojeni pred oltarom, nego se parovi pažljivo biraju, a to čini tim stručnih eksperata iz područja psihologij­e i ljubavnih odnosa koji kroz niz različitih testova pronalaze kompatibil­ne parove. Nakon vjenčanja parovi odlaze na medeni mjesec te se prati njihov zajednički bračni život i razvoj odnosa. Sve troškove vjenčanja i medenog mjeseca pokriva produkcija. Navodno će se u RTL-ovoj verziji showa pratiti ljubavne avanture šest parova, a naslućuje se da će eksperti biti profesor psihologij­e, predavač i trener Boris Blažinić, zatim spisatelji­ca Ingrid Divković te stručnjaki­nja za ljubavne odnose Ita Štefanek.

SHOW JE ITEKAKO POPULARAN

Kako doznajemo, “Brak na prvu” počeo je sa snimanjem krajem prošle godine te se snimao na raznim lokacijama diljem Hrvatske. Inače, format je originalno nastao u Danskoj, a prva sezona se prikazival­a 2014., nakon čega je show rapidno doživio veliki uspjeh u cijelom svijetu i postao jedan od najgledani­jih sadržaja. Osim u Danskoj, reality se dosad prikazivao u Australiji, gdje je doživio veliki uspjeh, zatim u SAD-u, Engleskoj, Njemačkoj, Francuskoj, Finskoj, Nizozemsko­j, Belgiji, Italiji, Poljskoj, Izraelu i susjednoj Srbiji, u kojoj se naziva “Brak na neviđeno”. Mogu li se kandidati zaista zaljubiti u osobu s kojom su se vjenčali svega nekoliko minuta nakon upoznavanj­a, gledatelji u Hrvatskoj doznat će ubrzo...

 ??  ?? NEMA SE VREMENA Parovi će imati samo nekoliko
minuta da se odluče za brak
NEMA SE VREMENA Parovi će imati samo nekoliko minuta da se odluče za brak

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia