24sata

Kapetan U23 ekipe Arsenala u Dinamu!

PUN POGODAK Dani Olmo (21) je mladim nogometaši­ma otvorio vrata Dinama, a Burton (19) bi mogao biti prvi u nizu...

- Piše: HRVOJE TIRONI

Dinamo je ove zime prilično uložio u svoju budućnost, a poslije Matiasa Godoya (18) u Maksimir je stigao i kapetan mlade momčadi Arsenala, Robbie Burton. Riječ je o 20-godišnjem veznjaku (rođen 26. prosinca 1999.) koji se najbolje snalazi na pozicijama ‘šestice’ ili ‘osmice’, a koji je u Zagreb stigao s namjerom kako bi se kroz seniorsku momčad dokazao velikim klubovima. Zoran Mamić nedavno je najavio kako Dinamo i dalje pokušava dovesti mlade talente iz najvećih svjetskih klubova, a jedan takav je upravo sletio u Maksimir.

Robbie Burton je na ljeto prošao cijele pripreme sa seniorskom momčadi Arsenala, zaigrao i u prijateljs­kim utakmicama ‘topnika’ protiv Bayerna, Colorado Rapidsa, Fiorentine, Real Madrida, Lyona i Angersa.

- Ne, nisam dobro poznavao Burtona, ali me je Freddie Ljungberg uvjerio kako je fantastiča­n igrač, te da nam može biti od velike koristi - rekao je za mladog Burtona,

bivši trener Arsenala Unai Emery. Najbolju partiju Burton je, prema engleskim medijima, pružio baš protiv Bayerna, dok je u dvoboju s Real Madridom u raspucavan­ju promašio posljednji penal.

Po završetku priprema stavio se na raspolagan­je U-23 momčadi gdje je tijekom sezone bio kapetan, ali i najbolji igrač.

Robbie Burton je još sa šest godina stigao u Arsenal, prošao je cijeli omladinski pogon ‘topnika’, a za mladu momčad (U-23) je do sada nastupio 31 put, zabio pet golova uz dvije asistencij­e. Ove sezone jednom je bio i na klupi prve momčadi Arsenala, bilo je to u rujnu 2019., kada je momčad Unaija Emeryja s 5-0 u engleskom Liga kupu svladala Nottingham Forest. Robbie Burton je reprezenta­tivac Walesa do 19 godina za koju je debitirao još prije četiri godine. Dinamo se u njega ‘zaljubio’ na Premier League Internatio­nal Cupu gdje je Arsenal slavio protiv Dinama 3-2, a Robbie je Dinamu pravio najveće probleme. Zanimljivo, engleski mediji ga po stilu igre uspoređuju s Ramseyjem, a godinama važi za jednog od najperspek­tivnijeg mladog igrača Arsenala. Tamo nije dobio priliku, pa se odlučio za dolazak u Dinamo. Olmo je otvorio vrata Dinama mladim perspektiv­nim nogometaši­ma iz cijelog svijeta.

 ??  ?? Burton se kroz Dinamo želi dokazati većim klubovima
Burton se kroz Dinamo želi dokazati većim klubovima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia