24sata

PAVELIĆ OD BAJKE NA LEDU DO LUDNICE

PRETUKAO SUSJEDA PALICOM Američka legenda hrvatskog podrijetla Mark Pavelić ima oštećenja mozga zbog hokeja

- Piše: ANTE BUŠKULIĆ

Bili su prijatelji. Zajedno su išli u ribolov, družili se, dijelili svakodnevn­e zgode, radosti i tuge, slavili pobjede svojih omiljenih momčadi... A onda je jednog dana uzeo metalnu palicu i prebio

ga.

Žrtva, njegov susjed, pretrpio je dva slomljena rebra, ozljedu bubrega i slomljen kralježak. A nekad ikona američkog sporta našao se u zatvoru.

Mark Pavelić (61) sin je hrvatskih emigranata, koji je odrastao u nekoj zabiti Eveleth u hladnoj Minnesoti i od malih nogu oduševljav­ao lakoćom klizanja. Obožavao je hokej, roditelji su ga morali tjerati s leda. Sedam je godina igrao u najjačoj hokejskoj ligi svijeta NHL-u, a u povijest je ušao kao važan akter ponajveće utakmice u povijesti hokeja, “Čuda na ledu”, kada je na Zimskim olimpijski­m igrama u Lake Placidu 1980. SAD pobijedio SSSR 4-3. Pavelić je asistirao i za pobjedničk­i gol. Američki su hokejaši srušili mrskog rivala, dovoljno da postanu besmrtni.

No taj je “besmrtni” junak četiri desetljeća kasnije doživio krah. I to baš zbog - hokeja. Stručnjaci su na sudu utvrdili da je Pavelić zbog brojnih udaraca u glavu tijekom karijere obolio od oštećenja mozga.

NE MORA U ZATVOR

Zato je ovaj mjesec oslobođen zatvorske kazne i određeno mu je obavezno liječenje. Sudac Michael Cuzzo proglasio ga je “nesposobni­m da racionalno razgovara s odvjetniko­m, da shvati proces i sudjeluje u iznošenju obrane zbog mentalne bolesti.” Prijašnjih godina policija je dobivala prijave zabrinutih susjeda i

članova obitelji.

Jednog je susjeda Pavelić optužio da mu ubacuje mulj u rezervoar automobila, jednome je Pavelić navodno maljem razbio čamac, jedan je član obitelji prijavio Marka da je uvjeren kako mu neki susjed daje otrovne kolače. A onda je stigao poziv iz mjesta Lutsen: “Halo, policija, Pavelić me napao i pretukao palicom”... Pavelić je priveden zbog napada hladnim oružjem jer mu je žrtva “začinila pivo”, a policija mu je pronašla i vatreno oružje za koje nije imao dozvolu.

‘KAKO ĆE IM TO POMOĆI?’

Nekad junak u američkom dresu sad je u sudnici sjedio odsutna pogleda i slušao psihologa kako objašnjava da je u tako lošem mentalnom stanju da predstavlj­a opasnost i za sebe i za druge. On je još jedna žrtva rastućeg problema oštećenja mozga kod vrhunskih sportaša. Na saslušanju prošli tjedan potvrđeno je da ne mora u zatvor nego na liječenje. Psiholog je utvrdio da boluje od posttrauma­tskog stresa, deluzije, paranoje i ostalih stanja uzrokovani­h ozljedama glave. Protivio se liječenju...

- Ne bih smio davati intervju, to je škakljivo dok traje proces - poručio je novinarima. Njegovi su bivši suigrači pokrenuli akciju pomoći.

- Oni su dali sve NHL-u, a liga i klubovi ne čine ništa za njih, izdali su ih. Teško je vjerovati da nema boljeg načina nego zatvoriti nekoga i nadati se da će se sustav pobrinuti za njega - rekao je bivši golman Corey Hirsch dok gleda kako Pavelić mora na liječenje.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia