24sata

DŠTETE AKO NEMA ZNAKA

NALET MILIJUNA KUNA ŠTETA

-

PIŠE: MAJA KRIŠTAFOR

Savjetujem­o da se u slučaju naleta na divljač pozove policija, a potom štetu treba prijaviti nama, kažu iz Croatia osiguranja.

Dodali su da će policija napraviti očevid te pritom pozvati i predstavni­ka lovačkog društva. Naime, Hrvatski lovački savez je s Croatia osiguranje­m sklopio ugovor kojim je ugovoreno osiguranje od odgovornos­ti svih lovačkih društava za štete koje prouzroči divljač naletom na motorna i željezničk­a vozila.

POŠTUJTE NAŠE ZNAKOVE

- Vozač može dobiti naknadu štete ako je poštovao prometne propise i nije bio pod utjecajem alkohola ili opijata - kažu iz Croatia osiguranja te dodaju da na cesti mora biti znak upozorenja na divljač na cesti. Ako znaka nema, a lovačko društvo je to tražilo, neće biti odgovorni za štetu na nečijem autu, čime ne bi postojala ni obveza

Toliko puta su lani u sedam mjeseci udarili divljač. U devet mjeseci 2018. bilo je 1918 naleta, a

3789 u 2017. za isplatu štete.

Ako postoji znak i vozač se držao prometnih propisa, može dobiti i do 75.000 kuna odštete za štetu na autu, a ako je u naletu na divljač netko u autu teško ozlijeđen ili smrtno stradao, osiguranje može isplatiti i do 1,5 milijuna kuna.

VIŠE JE NALETA I VEĆE SU ŠTETE

- Visina naknade štete ovisi o iznosu pokrića po štetnom događaju, kao i o vrijednost­i vozila i nastalim oštećenjim­a na vozilu. Ako je šteta veća od vrijednost­i auta, oštećenom se isplaćuje naknada totalne štete. U ostalim slučajevim­a, oštećeni može izabrati isplatu štete na temelju ponuđenog iznosa za nagodbu ili dostaviti račun popravka sukladno zapisniku o procjeni štete - pojašnjava­ju iz Croatia osiguranja. Naime, lani, od siječnja do srpnja, bio je 3271 nalet vozila na divljač. Između travnja i prosinca 2018. bilo je 1918 naleta, a 2017. je bilo 3789 šteta. vrijedna je polica osiguranja Hrvatskog lovačkog saveza za štete na vozilima. Novac je dalo Ministarst­vo

poljoprivr­ede. Štete na vozilima su sve veće i češće. Problem su bili i neujednače­na sudska praksa te dugotrajni i neizvjesni postupci dokazivanj­a krivnje i potraživan­ja naknade. Osim toga, osiguravaj­uće kuće nisu htjele osigurati lovišta ili su tražile nerazmjern­o visoke premije osiguranja pa pojedina lovačka društva nisu mogla isplatiti odštetu i to su radile lokalne samouprave. Kako bi uveli red i olakšali naknadu štete, Ministarst­vo poljoprivr­ede treću godinu zaredom daje novac Hrvatskom lovačkom savezu za policu osiguranja koja vrijedi na području cijele Hrvatske. Vozači bi tako trebali brže i jednostavn­ije dobiti naknadu za štetu na vozilu. Osim toga, time će se smanjiti i broj sudskih postupaka zbog utvrđivanj­a šteta od naleta na divljač i obeštećenj­a vozača.

No onaj tko vozi prebrzo ili pijan, neće dobiti odštetu, nego će morati platiti kazne za prekršaj i nalet na životinju.

Prosječno toliko šteta na vozilu nastane svakoga dana. Najviše ih je u Slavoniji, a najmanje u Dubrovačko-neretvansk­oj

županiji.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia