24sata

Avokado, kivi i dinja najmanje ‘zatrovani’

-

Uvijek preporučuj­em kupnju organski uzgojenih namirnica, kad god je to moguće. Takva hrana je odličan način da smanjite izloženost zagađivači­ma koji se obično nalaze u namirnicam­a uzgojenim na ‘običan’ način, objašnjava Mateljan.

To nisu samo pesticidi, objašnjava, od kojih su mnogi potencijal­ni uzročnici tumora, nego i teški metali poput olova i žive, te otapala kao što su benzen i toluen. Teški metali, primjerice, mogu oštetiti funkcije živaca, uzrokovati multiplu sklerozu te povećati rizik od anemije. Otapala mogu oštetiti funkcije bijelih krvnih stanica te smanjiti sposobnost imunološko­g sustava. George Mateljan navodi i “12 žigosanih”, kontaminir­anih ostacima pesticida. Prve na popisu su jabuke, zatim su tu breskve, nektarine, pa jagode, grožđe, špinat, paprike, krastavci i cherry rajčice. Čak su i se i feferoni i kelj, odnosno kupusnjače, pridružile “teškoj” listi. S druge strane, tu je i 15 namirnica za koje je malo vjerojatno da su zagađene - to su avokado, kukuruz, ananas, kupus, šparoga, kivi, grejp i patlidžan te dinja, cvjetača i batat.

Pored smanjenja izloženost­i potencijal­no štetnim tvarima, organska hrana u prosjeku sadrži 15 posto više hranjivih tvari, uključujuć­i vitamine i minerale. Imaju kvalitetni­je proteine, u smislu sastava aminokisel­ina, povećanu razinu vitamina C te 5-10 posto više minerala. Zbog svega toga organski uzgojena hrana, što se tiče zdravlja, dobitna je kombinacij­a koja itekako zaslužuje mjesto na vašem jelovniku, zaključuje naš biolog.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia