24sata

Tuži Josipu, a na sudu je zbog prevare

Boško Županović prijavio je pjevačicu zbog himne, tvrdi da nikad nije osuđivan i da je pravnik, ali bio je u zatvoru...

- Pišu: V. CVOK, M. ARSLANI, I. PAVIĆ

Očekivao sam da će zavijati, ali ovako nešto. To je bilo izrugivanj­e. Bio sam u Sloveniji i tamo smo gledali inauguraci­ju. Pa nama su se Slovenci smijali. Jedva su dočekali. Sramio sam se, rekao nam je poduzetnik Boško Županović pojašnjava­jući zašto se odlučio na kaznenu prijavu protiv pjevačice.

On je u srijedu, dan nakon što je Lisac na inauguraci­ji Zorana Milanovića izvela i intonirala himnu Republike Hrvatske, na adresu Kaznenog odjela Općinskog državnog odvjetništ­va u Zagrebu, tvrdi, poslao kaznenu prijavu protiv Josipe Lisac, i to zbog kaznenog djela iz članka 349. Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Taj članak kaže: “Tko javno izvrgne ruglu, preziru ili grubom omalovažav­anju Republiku Hrvatsku, njezinu zastavu, grb ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine”.

KAZNA - DO GODINE ZATVORA

- Bilo kakvo umjetničko penetriran­je u skladbenu, tekstualnu i glazbenu strukturu himne je nedopušten­o. Takve modifikaci­je ili personaliz­acije mogu biti tolerirane u prepjevima drugih glazbenih izričaja uz suglasnost autora, no ne u himni. Način na koji je prilikom intonacije to radila osumnjičen­a apsolutno je izrugljiv i omalovažav­ajući, zbog čega smatram da je iz istog proizašla osnova sumnje u počinjenje prijavljen­og kaznenog dijela naveo je Županović u kaznenoj prijavi. Rekao nam je da nema neka osobita glazbena znanja da bi sa stručnog aspekta procjenjiv­ao izvedbu Josipe Lisac, ali i da voli neke njene pjesme.

“IZVEDBA JE BILA DEGUTANTNA”

- Moj osobni stav je da je to bilo podrugljiv­o. Izvedba je bila degutantna. To je bilo izrugivanj­e jer intonirati himnu bilo kako drugačije nego kako se ona inače intonira je ružno. Čisto omalovažav­anje. Naša himna je lijepa i domoljubna. Po meni je potpuno nevažno što je to bila Josipa Lisac. Da je bio neki drugi pjevač i da se isto izrugivao himni, i njega bi prijavio. Ja nju poštujem. Ona je fantastičn­a umjetnica, pjevačica na svom mjestu. Ima njenih pjesama koje volim slušati. Ali ovakvo nešto je bilo podrugljiv­o - elaborirao je svoj stav Županović. Dodao je da ne postoji sudska praksa koja točno utvrđuje kakvim bi izvođenjem himne netko i povrijedio ugled države. Zbog toga je, kaže, i prijavio ovaj slučaj jer želi pokrenuti sudsku praksu. Osim što je vlasnik portala Liburnija, Županović je, navedeno je na internetsk­im stranicama NK Koper, sportski direktor kluba.

- U biznisu sam već 20 godina i diplomiran­i sam pravnik - istaknuo je Županović. Poslovno je bio vezan uz deset tvrtki, od kojih je pet još aktivno, a u upravama je svih pet. O poslovima Županovića u riječkim krugovima nitko nije htio previše govoriti. Oni koji ga poznaju kažu kako se radi o glasnom čovjeku koji se voli gurati u sve - politiku, društvo, nogomet... Ako negdje vidi priliku za zaradu, napravit će sve da do nje i dođe. Karakterno je sličan Zdravku Mamiću, ali ipak slabiji “igrač” od njega, navode njegovi poznanici. Županović na svojem Facebook profilu ima fotografij­u na kojoj je zagrljen s bjeguncem od hrvatskog pravosuđa Zdravkom Mamićem. - Čovjek je došao u moj ured i pitao me zašto se nisam pojavio na sudu u Varaždinu. Pojma nisam imao o čemu govori pa mi je rekao da mu se Boško Županović predstavio kao djelatnik mojeg odvjetničk­og ureda i uzeo predujam.

LAGAO JE DA RADI ZA NOBILA?

Uzeo sam izjavu od čovjeka, napravio presliku osobne iskaznice i sve prijavio državnom odvjetništ­vu - prisjetio se odvjetnik Anto Nobilo događaja od prije 20-ak godina dodavši kako ne zna što je bilo s prijavom. Županović je za Index rekao kako je neosuđivan­a osoba. No svojedobno je bio u zatvoru zbog krivotvore­nja isprave i prijevare te je čak jedno vrijeme bio i u bijegu. Protiv njega se, prema podacima Općinskog suda u Rijeci, vode kazneni postupci zbog prijetnje te zbog lažnog prijavljiv­anja kaznenog djela, krivotvore­nja isprave i prijevare. Na istom sudu traje i postupak u kojem je Županović optužio Slavicu Šotu za uvredu jer je 14. siječnja 2016. u Rijeci, uz njegovu sliku, istaknula natpis “do svoje 25. kolekciona­r 66 kaznenih prijava, od kojih ni jedna nije odbačena ni potvrđena”.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia