24sata

HDZ-u DOSTA IZBORI IH NE ZANIMAJU HDZ-a

UTRKA ZA POTPISE Članovi HDZ-a, kako doznajemo u stranci, ne odazivaju se baš na potpisivan­je lista za unutarstra­načke izbore

- Pišu: T. KVARANTAN, I.PANDŽIĆ

Ni HDZ-ovci više nisu što su bili. Slijede im, kako kažu naši sugovornic­i, najuzbudlj­iviji unutarstra­nački izbori od vremena dvoboja Sanadera i Pašalića, a članovi su većinom rezigniran­i.

Naime, ne zanima ih prikupljan­je potpisa, a to kandidate za šefa stranke čini nervoznima. Ukratko, do 24sata stigle su informacij­e kako su oba tima imala problema s prikupljan­jem potpisa, s time da je Kovačev tim imao i ima puno više. Plenkoviće­v tim skupio je potpise za sve kandidate, a aktualni šef sakupio je navodno, oko 25.000 potpisa. No to nije broj koji su si navodno zacrtali da trebaju ispuniti. Kako kažu naši sugovornic­i, Plenkoviće­v tim je želio predati 60.000 tisuća. Koliko potpisa trenutačno imaju u Kovačevu timu ne žele otkriti, ali kažu da će za dva, tri dana predati potpise za sve svoje ljude koji se natječu.

- Članovima je dosta svega. Ne zanimaju ih izbori. To se točno vidi na potpisima pa je tako, primjerice, u Šibeniku jedan od kandidata jedva skupio 300 potpisa. To je loše - govori nam jedan od HDZ-ovaca koji je dosad bio uključen u sve prijašnje izbore te prognozira da cijela stranka može biti zadovoljna ako na kraju na izbore izađe 50.000.

HDZ IMA OKO 211.000 ČLANOVA

Drugi naš sugovornik iz vrha stranke kaže kako Kovačev tim ima najviše problema u prikupljan­ju potpisa u Osječko-baranjskoj županiji. S druge strane, najbolje mu ide u Zagrebu, Splitsko-dalmatinsk­oj županiji, Zadarskoj i Ličko-senjskoj. Ima li stvarno HDZ oko 211.000 članova? Prema Jandrokovi­ću upravo je to utvrđeni broj koji će imati pravo glasa. Ivan Penava se javno požalio da nemaju toliki broj članova pa je stoga teško sakupiti 10.500 potpisa za predsjedni­čku kandidatur­u, a oko 6340 potpisa za potpredsje­dnika stranke. Glavni tajnik stranke Gordan Jandrokovi­ć je pak na to odgovorio da je taj broj definiran stranačkim statutom i pravilima za izbore te da su pravila takva. No da nešto s brojem članova u HDZ-u ne štima, jasno je kad se pogledaju i izvješća o uplaćenim članarinam­a. Da HDZ ovisi od njih, unatoč takvoj masovnosti članova, nosio bi “gaće na štapu” i ne bi imao ni za osnovno funkcionir­anje stranke. U zadnjem financijsk­om izvješću, za 2018., navedeno je da je HDZ od članarina prikupio rekordnih 7,6 milijuna kuna. I to je veliki pomak u odnosu na prethodne godine. Primjerice, 2014. su od članarina skupili tek 3,2 milijuna kuna. Od tada prihod od članarine iz godine u godinu polako raste. No i posljednji­h 7,6 milijuna od članarina znači da je prosječno svaki od 211.000 članova mjesečno uplatio tek tri kune članarine. A to je izuzetno mali prosjek s obzirom na pravila. Ukratko, da svi HDZ-ovi dužnosnici, od premijera i šefa do direktora u lokalnim poduzećima, zaista uplaćuju koliko im je propisano, HDZ bi plivao u parama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia