24sata

Oticaje za zelena at će ‘najbrži prst’

17 MILIJUNA KUNA Trebalo bi biti za građane, ali i za tvrtke koje će uz poticaje kupiti ekološka vozila KUPILI 3500 VOZILA SVE BRŽE SE PUNE RASTE BROJ I U EU

-

predati i BON2 te izjavu o PDV-u i potporama male vrijednost­i, ali sve su to dokumenti koji se mogu dobiti u jednom danu. Fond će potom u roku od 45 dana objaviti odluke o prihvaćanj­u zahtjeva.

NAJVIŠE 80.000 KUNA

Lani je Fond sufinancir­ao bicikle s najviše 5000 kuna, motocikle i vozila L kategorija do 20.000 kuna, plug-in hibride s 40.000 kuna, a električne automobile s 80.000 kuna. No sami poticaji mogu iznositi najviše 40 posto cijene vozila. Jedna od novosti koja bi se ove godine mogla naći na popisu poticaja je i sveprisutn­i električni romobil, no to je mogućnost koja je, doznajemo, još u razmatranj­u.

Svi kojima su odobrili sredstva imaju 12 mjeseci za kupnju vozila ili ostaju bez prava na

Fond je od 2014. godine s čak 110 milijuna kuna sufinancir­ao kupnju 3500 raznih elektrific­iranih vozila odobreni novac. No koliko ljudi je lani kupilo vozilo, neće se znati još nekoliko mjeseci.

STOP ‘KRAĐI’ MJESTA

Naime, u Fondu su projekt zaključili tek u svibnju, a potom su slanje i obrada dokumentac­ije trajali još mjesec i pol. Tako bi tijekom srpnja trebali imati konačne podatke za prošlogodi­šnji natječaj, ali i znati koliko je sredstava ostalo neiskorišt­eno. Jedan od problema za Fond su i oni koji su sklopili ugovor za sufinancir­anje, a na kraju odustali od kupnje i potencijal­no “ukrali” mjesto stvarnom kupcu. Tome su odlučili doskočiti tako da se njima sad može uskratiti pravo da sudjeluju u sljedećim natječajim­a. Štetne emisije CO2 jedan su od glavnih razloga poticanja kupnje elektrific­iranih

HEP-ova najnovija ultrabrza punionica od 175 kW napunit će električni automobil strujom za samo 15 minuta vozila.

Od 5,6 milijuna tona u prometu, čak tri milijuna tona CO2 odnosi se na cestovni promet. Država je tako od 2014. sa 110 milijuna kuna poticala kupnju 3500 raznih vozila. Podaci Centra za vozila Hrvatske pokazuju da su 2014. bila registrira­na 74 električna automobila, a lani se taj broj popeo na 730. Na našem tržištu ove godine stiže više različitih električni­h i hibridnih modela, što bi moglo pomoći u skoku, no cijena vozila u tome će igrati veliku ulogu.

Na razini Europske unije prošle godine broj elektrific­iranih vozila skočio je s 2 na 3,6 posto u odnosu na 2018.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia