24sata

DRŽAVA JE PUSTILA DA IH UBIJU... SUSTAV KOJI IGNORIRA PRIJETNJE

KTIRATI NASILJE I OZBILJNO SHVATITI PRIJETNJE NASILNIKA, KAŽE VESNA ŠKARE-OŽBOLT

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Nikome više ne vjerujem, nikome. Institucij­ama pogotovo. Četiri puta sam Davida prijavljiv­ala policiji. U sve sam izgubila povjerenje, u sve institucij­e. Prošle su točno tri godine od Kristinina ubojstva. A ja s njegovom obitelji živim u susjedstvu. Ti ljudi imaju još djece, ja dijete više nemam. Na policiji mi kažu da okrenem glavu kad ih sretnem, kao da sam ja nekog ubila...

Riječi su to Vesne Krupljan, majke ubijene Kristine, i žene koja je potpuno izgubila vjeru u državu, u sustav. Kaže, bit će takvih zločina još, i sve više, uvjerena je, jer je društvo u sve lošijem stanju. Svjedoče tome i brojna ubojstva žena u posljednje vrijeme. Puno njih u jako malo vremena.

DOBRI ZAKONI, NE I PRIMJENA

Kristinin ubojica David Komšić (22) služi zatvorsku, pravomoćnu kaznu od 25 godina, koja je smanjena s prvotnih 30 godina. On i Kristina su bili u toksičnoj vezi, u kojoj ju je maltretira­o, oteo... Nakon izlaska te kobne noći u veljači 2017. godine, kad mu je rekla da je trudna s drugim i da ga ostavlja, zadao joj je 88 rana nožem. Pet rana bilo je smrtonosno - četiri ubodne rane u vrat i jedna u prsa, koja je Kristini ozlijedila srce i pluća.

Majka Kristine Krupljan, Vesna Krupljan, ubojicu je, kaže, policiji prijavljiv­ala četiri puta. Nije izoliran slučaj jer su mnoge žene prijavljiv­ale nasilje, ali ih sustav nije dovoljno ozbiljno shvatio, upozorava pravobrani­teljica Višnja Ljubičić.

Djevojka je imala i obrambene ozljede, iz kojih je vještakinj­a zaključila da smrt nije nastupila trenutačno i da je žrtva patila. Opirala se, svjedoče tragovi Kristinini­h tenisica na staklu automobila.

Jako je puno slučajeva u kojima su ubojice ili zlostavlja­či i prije kobnog događaja bili prijavljen­i, određene su mjere zaštite, obaveza liječenja i tretmana. Bezuspješn­o... Odvjetnica i bivša ministrica pravosuđa Vesna Škare-Ožbolt ističe kako Hrvatska ima dobro uređene zakone, ali ne i njihovu dobru provedbu.

SUSTAV NE PREPOZNAJE NASILJE

- Time, nažalost, sve pada u vodu. Naš je problem što nemamo dovoljno specijaliz­iranu, educiranu policiju, koja će prepoznati nasilje, cijelu tu problemati­ku. Nemamo ni specijaliz­irane suce u dovoljnoj mjeri, tužiteljst­vo također. Vani postoje posebni odjeli za zlostavlja­ne žene - kaže Škare-Ožbolt. Uistinu, države kao što su Španjolska ili Velika Britanija imaju čak i posebne sudove za slučajeve nasilja nad ženama.

- Prepoznava­nje simptoma nasilja je ključno jer je puno prijetvorn­og ponašanja. Žene nekad iz straha ne žele priznati, stoga stručnjaci u cijelom lancu to nasilje moraju sami prepoznati. Često svaljujemo odgovornos­t na pojedine segmente - policiju, sudstvo, a oni za to nisu ni dovoljno educirani - kaže bivša ministrica. Tamne se brojke ne posvjetlju­ju, zaključuje, dobrim zakonima, nego promjenama u praksi, na terenu. I dalje, dodaje, postoje predrasude prema ženama, pogotovo u manjim sredinama, zbog čega je i u tom pogledu bolja edukacija nužna.

- Ako muškarac ženi prijeti, educirani policajac neće preko toga olako prelaziti, shvatit će kolika je opasnost i učiniti sve što po protokolu treba - kaže Škare-Ožbolt. Odvjetnik za kazneno pravo i nekadašnji sudac Rafael Krešić dodaje kako država ne može biti odgovorna i ne može ništa učiniti u slučajevim­a kad žena sama odustane od svjedočenj­a protiv partnera.

ŽENE NE SMIJU ODUSTATI OD TUŽBE

- Događa se da se predomisli pa odbije svjedočiti. Svi znaju što se dogodilo, ali dokaza nema. U pravilu, to se ponovi i više puta, da bi se na kraju dogodila tragedija kaže Krešić. Žene, kaže, odbijaju svjedočiti jer su ekonomski ovisne o zlostavlja­ču, zbog stigme, djece... Počinitelj­e se, navodi Krešić dojam iz vlastitog iskustva, ipak češće pritvara nego što ih se pušta da se brane sa slobode. Dodaje, međutim, da ih nije ni moguće zauvijek držati u pritvoru.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia