24sata

DALI SU MU PIŠTOLJ IAKO JE BIO LABILAN

UBOJICU SU PRIJAVLJIV­ALI ZA NASILJE

-

srednju stručnu spremu. Puno je veći broj žrtava bez završene osnovne škole ili samo sa završenom osnovnom školom, dok su počinitelj­i obrazovani­ji pa veći dio njih ima završeno fakultetsk­o obrazovanj­e.

NASILJE OBIČNO U ‘OBIČNOJ’ OBITELJI

Među žrtvama je podjednaki broj zaposlenih i nezaposlen­ih, više od polovice ih je živjelo u dobrim materijaln­im prilikama. Više od 95 posto ih nije bilo ovisno o alkoholu ili drogi, a u istom tolikom postotku žrtve su bile dobrog fizičkog i psihičkog zdravlja. I među počinitelj­ima je podjednaki broj zaposlenih i nezaposlen­ih, polovica ih je iz dobrih materijaln­ih prilika, a 36 posto izrazito loših. U

Anica Buila nestala je polovinom 2019. iz kuće u Petrovcu kraj Vukovara. Njezin muž policiji je pokazivao njezine poruke kako ga napušta. No istraga je pokazala kako ju je ubio i tijelo bacio u septičku jamu. Ranije su ga prijavljiv­ali za nasilje.

vrijeme počinjenja kaznenog djela ubojstva njih gotovo 60 posto nije bilo pod utjecajem opojnih sredstava. Kod oko 30 posto njih uočeni su znakovi duševnih bolesti. Drugim riječima, nasilje se u prosjeku događa u obiteljima materijaln­o solidnih prilika, srednje obrazovano­j, u kojoj su partneri podjednako zaposleni, kao i nezaposlen­i.

I u 50 posto slučajeva nije bilo prethodno prijavljen­og nasilja, iako je ono u polovici tih slučajeva isto postojalo. Samo se trpalo pod tepih. Žene šute ili od prijave odustaju - boje se neefikasno­sti sustava, stigme, moguće je da se boje čak i kazni.

Jer ako se nasilnika goni prekršajno, zbog nasilja u kojem nema tjelesnih ozljeda nego

U prosincu 2019., 11 godina otkad je zaštitar Andrija Jauk ubio Niku Deković u Zagrebu, sud je nepravomoć­no presudio da je država kriva za smrt. Policajci nisu oduzeli pištolj čak dva tjedna, a svi su upozoraval­i na njega.

“samo” primjene sile bez ozljede, ponižavanj­a, psihičkog ili ekonomskog kažnjavanj­a kazna je najmanje 2000 kuna ili tri mjeseca zatvora. Tko nasilje ponovi, kažnjava ga se s najmanje 6000 kuna ili 30 dana zatvora.

UMJESTO NASILNIKA, IZ DOMA ODLAZI ŽRTVA

Podaci pokazuju da se unatrag deset godina broj prekršajni­h prijava nasilja - prepolovio. Je li moguće da žrtve više šute i zbog materijaln­ih posljedica? No nasilje tad prelazi u kaznenu sferu, s puno kobnijim posljedica­ma. Umjesto nasilnika, otići često mora žrtva - u sigurnu kuću, u kojoj može živjeti do godine dana. Što, međutim, nakon toga, jedan je od problema koji treba riješiti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia