24sata

ŽELIMO ZAPLESATI NA STADIONU MAKSIMIR

ZAGREBAČKE UMIROVLJEN­ICE Maksimirsk­e mažoretkin­je slave 25 godina. Imaju 25 koreografi­ja, a iza njih je 185 nastupa...

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

SVE BRIGE NESTAJU

Najmlađa od 15 Maksimirsk­ih mažoretkin­ja ima 68, a najstarija 85 godina. Zajedno imaju barem 15-ak dijagnoza i malo im je teško sjediti 40 minuta, koliko je trajao dokumentar­ni film u povodu 25. obljetnice od početka rada njihove skupine.

Ali kad krene glazba i dođe vrijeme za nastup, umorne stupaju srčano i plešu s tolikim veseljem da nitko u publici ne može ostati ravnodušan.

- A sve je počelo iz vica - kaže Olga Tkalčec, koja je u ovoj skupini gotovo od prvog dana i uz Milu Klaricu jedina je Maksimirsk­a mažoretkin­ja s 25-godišnjim stažem. Naime, umirovljen­ice su 1995. došle na ideju da se za fašnik obuku i nastupe kao mažoretkin­je. Danima su

“krojile” suknjice i kape od krep papira te izrađivale štapove. - Nije mi na kraj pameti bilo da radimo nešto što će trajati tako dugo te da ćemo na 25. obljetnicu imati 25 koreografi­ja i više od 185 nastupa, te da će kroz skupinu u različitim fazama proći 60-ak žena. Cure su se tad htjele samo dobro zabaviti na fašniku. A kako sam ja bila zadužena za vježbanje, bilo je logično da osmislim i neku koreografi­ju - priča Nada.

S PRLJAVCIMA NASTUPILE 2003.

Svima je, dodaje, bilo važno da pokreti budu takvi da nikoga ne zaboli kuk ili koljena pa su se vodile time i na kraju se odlično zabavile na fašniku.

Kako je njihov nastup oduševio mnoge, ravnatelji­ca doma Jasminka Dlesk Božić predložila je da nastave plesati kao “ozbiljne” mažoretkin­je. Tako su počele i “ozbiljne” pripreme. Osmislile su još koreografi­ja i danas ih imaju čak 25. Isprva su improvizir­ale s odjećom, no nakon što su odradile prvi reklamni nastup, mogle su napokon nabaviti i odjeću: kape, čizmice i štapove. I raditi na tome da prerastu u pravi brend. Prekretnic­a u tome bio je nastup u spotu Prljavog kazališta 2003. Na desetu obljetnicu skupine nastupale su na Trgu bana Jelačića u Zagrebu. Poslije su se slavni počeli otimati za njih pa su bile zvijezde TV druženja s Danijelom i Grašom, nastupile su na Splitskom festivalu, kao pratnja Severini, snimile film, već tri godine nastupaju u kazališnoj predstavi, a snimile su i spot s Lukom Nižetićem.

OVDJE SE OSJEĆAMO SJAJNO!

Jedini nastup koji priželjkuj­u je uz Dinamovu himnu na maksimirsk­om stadionu, prije utakmice, jer je to točka koju godinama izvode. Svojim pristupom nastoje pokazati da je čovjek mlad onoliko koliko se osjeća. - Dok plešemo, osjećamo se super i ništa nas ne boli. Meni je dragocjeno i ovo društvo, ovdje se uvijek osjećam dobro - rekla nam je Marija Kuljak, koja pleše već 11 godina.

 ??  ?? Dok plešu, ništa ih ne boli. Zaborave na umorne noge i bolna koljena
Dok plešu, ništa ih ne boli. Zaborave na umorne noge i bolna koljena

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia