24sata

HAKERI NAPALI INU: UKRALI SU OSOBNE PODATKE GRAĐANA?

SVE SU PRIJAVILI Iz Ine kažu da promet nije ugrožen i da je plaćanje sigurno. Stručnjak za sigurnost kaže da može biti opasno ako su ukrali poslovne podatke

- Pišu: IVAN PAVIĆ, BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Kibernetič­ki, tj. hakerski napad na Ina Grupu, koji je započeo krajem prošlog tjedna, napokon je prekinut, a iz Ine su poručili da su sve prijavili mjerodavni­m institucij­ama.

Podsjetimo, Ina Grupa je izvijestil­a u nedjelju, 16. veljače, da se od petka, 14. veljače, oko 22 sata nalazi pod hakerskim napadom. Sad je situacija, izgleda, malo bolja.

- Započeli smo s oporavkom sustava i radimo na ponovnoj uspostavi svih usluga koje povremeno nisu radile - stoji u priopćenju Ine. Trenutačno su u procesu otklanjanj­a poteškoća u informatič­kim sustavima na koje je utjecao kibernetič­ki napad. Iz Ine dodaju da je opskrba tržišta sigurna, a prodaja goriva na maloprodaj­nim mjestima nastavlja se odvijati neometano. Međutim, kao i kod svakih drugih hakerskih napada, u prvi plan se dovode osobni podaci koje bi hakeri u takvim napadima vrlo lako mogli ukrasti. Iz Ine su priopćili kako još sve istražuju, ali da ne mogu isključiti mogućnost da je došlo i do neovlašten­og pristupa osobnim podacima. Ipak, napominju da je provedba svih plaćanja sigurna, neovisno o tome radi li se o gotovinsko­m ili kartičnom plaćanju. Kolika je opasnost curenja osobnih podataka, upitali smo stručnjaka za sigurnost Željka Cvrtilu. - Računi građana, po mojoj procjeni, nisu ugroženi, jer ipak je Ina tu samo posrednik, a računi su u vlasništvu banaka, koje imaju najveće razine informacij­ske sigurnosti. Koju je razinu informacij­ske sigurnosti imala Ina, ne znam. Ali ako je haker dobar, vrlo lako može probiti tu razinu. Ako izađe nekakav osobni podatak, to ostaje samo na tome. Možda se objavi ime nekoga tko radi tamo ili njegov OiB, i to. Veći je problem ako procure poslovni podaci čitave kompanije. Na primjer, imate projekt, patent, plan razvoja... Curenje ili krađa takvih informacij­a može ugroziti poslovanje, dovesti u pitanje konkurentn­ost na tržištu, pa dovesti čak i do rušenja vrijednost­i kompanije na burzi - kaže Cvrtila.

 ??  ?? Prodaja goriva odvija se neometano i plaćanje je sigurno, kažu iz Ine
Prodaja goriva odvija se neometano i plaćanje je sigurno, kažu iz Ine
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia