24sata

RANO ZUJE cvjetni prah, bit će puno meda

NA PČELE SU SE, KAO I PRIRODA, PUNO RANIJE PROBUDILE

- Piše: FRANJO LEPAN

U TRAVNJU

Ni najstariji pčelari ne pamte ovako ranu aktivnost pčela, koje su ove godine počele izlaziti već u siječnju, a u veljači rade kao da je pola

proljeća.

Pčelari kažu da

je

U SVIBNJU za to kriva iznadprosj­ečna toplina za ovo doba godine. U veljači je nekad u pojedinim mjestima znalo biti i do –18 stupnjeva Celzijevih te više od pola metra snijega koji se nije topio do proljeća. - Nije rano, nego prerano, pčele su izašle i u društvima koja imaju maticu unose pelud s lijeske i prvog proljetnog cvijeća koje je također poranilo - kaže Marko Stanić, iskusni pčelar iz Dragalića kraj Nove Gradiške. Dodaje da je ta aktivnost znak da je u košnici matica.

U LIPNJU

Matice

su počele sa zalijeganj­em mlade pčele, a još su trebale mirovati u klupku i potrošnju hrane svesti na minimum. Aktivne su, lete i iscrpljuju se. To je zimska pčela, koja najdulje živi i njezina je zadaća bila odgojiti prvo leglo, a potom umrijeti - pojašnjava Stanić i dodaje kako pčele radilice, kad su u punom radnom elanu, požive oko mjesec dana.

- Bojim se da bi se ove pčele mogle iscrpiti, da im može ponestati snage, i ako naglo zahladi i budu se morale uhvatiti u klupko. Moguće je da neće imati snage grijati maticu i mlado leglo. U takvim okolnostim­a ne odvajaju se od središta klupka. Postoji opasnost da ne odu do hrane koja im je još ostala u košnici i mogu uginuti od gladi – strahuje Stanić. Aktivnosti pčelara u pčelinjaci­ma počele su mnogo ranije nego prethodnih godina. Pčele prihranjuj­u mednim pogačama kako bi im se koliko-toliko pomoglo da izdrže ovu ranu aktivnost.

- Vjerojatno će se pčele ove godine ranije rojiti jer su matice već zalegle novo leglo, a kad ono izađe iz košuljica, bit će gužva u košnici i morat će je napustiti dio pčela i stara matica. I prije su se pčele znale ranije rojiti, ali nikad prije travnja, dok bi ove godine prvi rojevi mogli izaći već u ožujku - kaže pčelar Stanić.

TAMNOCRVEN Posebniji je zbog boje, kestenjast­og mirisa i slatko-gorkog okusa od tanina. Nije jako sladak pa je za one koji ne vole slatko.

U LIPNJU ŽUTE BOJE Bistar je, gotovo proziran, ugodnog i blago gorkastog okusa te jakog mirisa. Dobar je za smirenje i kod umora, a nije za one s bolesnim srcem.

 ??  ??
 ??  ?? Mutan je jer sadrži puno cvjetne peludi, najviše od svih. Nakon vrcanja se jako brzo kristalizi­ra, a onda je potpuno bijel. Kristali meda su vrlo sitni.
Mutan je jer sadrži puno cvjetne peludi, najviše od svih. Nakon vrcanja se jako brzo kristalizi­ra, a onda je potpuno bijel. Kristali meda su vrlo sitni.
 ??  ?? Neutralnog je mirisa, lagan i ukusan pa je vrlo cijenjen. Ima puno fruktoze pa jako sporo kristalizi­ra i mjesecima je tekući. Jača imunitet.
Neutralnog je mirisa, lagan i ukusan pa je vrlo cijenjen. Ima puno fruktoze pa jako sporo kristalizi­ra i mjesecima je tekući. Jača imunitet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia