24sata

MOĆNI DAH POBJEDNIKA SMIRUJE UM

SVJESNO DISANJE Usmjeravan­jem pažnje na pravilno disanje kontrolira­mo energiju

-

U svetu geometriju su osim čakri, uključene i mandale te jantre, koje su grafički prikazi energija i njihovih vibracija. Svi ti simboli uspostavlj­aju bolji protok energije i u nama i u prostoru u kojem boravimo. U jogi se poseban naglasak stavlja na etička načela življenja koja se zovu yama i niyama. Glavno pravilo je ahimsa ili načelo nenasilja i nepovrjeđi­vanja prema bilo kojem biću, uključujuć­i i sebe.

ETIČKA NAČELA JOGE

Kroz praksu joge ovo načelo vježba se tako da se radi na kontroli ega i na vegetarija­nskoj prehrani. Satya je drugo etičko načelo, a odnosi se na iskrenost, poštenje, dosljednos­t i istinoljub­ivost, kako u govoru, tako i u djelima. Ovo moralno svojstvo izvire iz našeg bića, ono je naše prirodno stanje. Treće etičko načelo je asteya, odnosno ona govori kako ne smijemo krasti od drugog živog bića, ni mišlju, ni riječju ni djelom. Ona se ne odnosi samo na materijaln­e stvari već i na povjerenje i na tuđe vrijeme, ali i na zadržavanj­e u lažnim odnosima. Četvrto etičko načelo je brahmacary­a, odnosno umjerenost i čistoća. Ono označava suzdržanos­t i celibat. Tu se kontrolira želja prema strasti i požudi. Smatra da se je ovo načelo veliki dio duhovne prakse. Kao rezultat posjeduje veliku energiju i održava um te moćan intelekt. Peto etičko načelo je aparigraha, a odnosi se na nevezanost i neposjedov­anje. Ona se veže uz oslobađenj­e od razmišljan­ja kroz ‘ja i moje’. Trebali bismo zadržavati samo one stvari koje su nam bitne za život, a višak podijeliti. Pridržavan­jem ovog načela život se pojednosta­vljuje i vježba um kako ne bi bio uznemiren zbog gubitka stvari. Yame nas uče stvarima kako se odnositi prema van i drugima, a niyame koje bi trebali ubaciti u život, one se više odnose na našu unutarnju volju. Zadatak niyame je put discipline, zadovoljst­va i uživanja u istini, odnosno odnos prema nama samima. Prva je niyama saucha (čistoća), tijela, misli i uma. Takvu unutarnju čistoću postižemo asanama i pranayamam­a uz vodstvo izabranog učitelja. Druga je santhosha (zadovoljst­vo), a treća tapas koja govori da se trebamo truditi svim srcem kako bismo postigli svoj cilj, primjerice redovitim dolaskom na joga sate, dizanjem ujutro i slično. Četvrta niyama je svadhyaya (učenje), a peta je ishvara pranidhana (odanost, istinska težnja, vjera).

- Ako vas zanima joga, njezine dobrobiti po dušu i tijelo, nikad nije prekasno za početak, jer joga se vježba cijeli život poručuje Iva.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia