24sata

SAD SAM VELIK

- Piše: ANDREJA THOMAS

Rijetki živahni stanovnik utočišta za medvjede u Kuterevu u ovo zimsko doba godine je Matija, medvjedić siroče kojeg su prije godinu dana na cesti kod Vrbovskog pronašli lovci.

Podsjetimo medvjedić je s tek 1,5 kilograma bio je smještan u zagrebačko­m Zoološkom vrtu nakon čega je krajem lipnja dovezen u utočište. Matija napreduje vrlo dobro. Voli jesti sve što dobije, a najviše voli jagode. Za prvi rođendan dosegao je oko 80 kilograma težine. Matiju smo zatekli u igri s vrapčićima na hrpi granja.

RAZIGRAN JE I VOLI JAGODE

Razdragano je ležao na granju igrajući se grančicama, a kada bi se na njih sjatili vrapci nakon nekog vremena bi je stresao i otjerao ih. Kada mu je to dosadilo sjurio se za njima pa odjednom zastao i prizalogaj­io suncokreto­ve sjemenke.

– Matija sada dobiva hranu, a ostali medvjedi ne, oni miruju. Ne pokazuje prirodni impuls da bi mirovao, inače skoro svaki medvjed koji dođe k nama zimi sam traži mir, a uz to i ova godina je pretopla pa možda i zbog toga ne miruje. Mislimo da je dobro da ostane budan je nismo sigurni koliko se njegovo tijelo prilagodil­o i bojimo se moguće traume koju on sada iskazuje kroz traženje bliskog susreta s ljudima ili bilo koga drugoga, a zapravo traži majku - govori voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka. Dodaje da su Matiji složili hrpu granja kako bi se mogao igrati i trošiti energiju.

IGRA SE S PTICAMA

- Slaže ih i preslaguje kako mu odgovara. Voli ležati na toj hrpi na koju se sjate vrapci, a on ih tjera okolo ne zato što mu uzimaju hranu već zato što ga ne slušaju kako bi on htio, a sada su mu uz golubove rijetko društvo za igru. Inače su se počeli vraćati kosovi, a s njima se rado

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia