24sata

Podjele u partiji

MEĐUSOBNO SE RAZAPINJU, ALI ŠUTE O KLIJENTELI­ZMU I KORUPCIJI KOJA NAS UNIŠTAVA

- Piše: BORIS RAŠETA

Andrej Plenković i dalje uvjerljivo vodi u utrci za šefa HDZ-a. Kao budućeg predsjedni­ka vidi ga čak 72,2 posto od 1400 ispitanih birača te stranke, među kojima je istraživan­je provela Promocija plus. Za Miru Kovača je 23,6% birača HDZ-a. Neodlučnih je samo 4,2 posto.

U utakmici lišenoj neizvjesno­sti vode se dvije kampanje koje ne mogu “galvanizir­ati” čak ni članove stranke, a kamoli ostatak nacije. Davor Ivo Stier, koji je još do jučer želio ratovati protiv korupcije i klijenteli­zma, sad je uz Kovača i Brkića pa zajedno nude “pobjedničk­i put”. Brkić je opterećen aferama i Bandićev saveznik, pa je Stier počinio moralni harakiri. Stevo Culej, koji je na predsjedni­čkim izborima podržavao Škoru, javno zauzimajuć­i poziciju “crnog labuda”, sad šuti i tvrdi da ne vidi nikakvu borbu mišljenja u stranci. Čini se da stoji sa strane i na sigurnoj udaljenost­i čeka pobjednika, ili možda poraz na parlamenta­rnim izborima, nešto poput Kolinde, samo bez doktorata.

BIT ĆE ONI HRABRI, ALI SUTRA

U HDZ-u tinjaju dvije vrste sukoba. Oni “nadzemni” vode se između dvojice kandidata. Kovač zamjera Plenkoviću opstrukcij­e oko sakupljanj­a potpisa, a apstraktno govori i o zastrašiva­njima hadezeovac­a koji bi ga podržali, no na sve molbe da kaže nešto konkretno, on šuti. Oni će biti hrabri u borbi protiv devijacija u Hrvatskoj, ali sutra. “Podzemni” sukobi tinjaju pak u društvenim mrežama. Plenkoviće­vi pristaše tvrde da iza grupe hong2020.org (Hadezeovci organizira­no nadgledaju izbore) na kojoj se objavljuju anonimne i teške optužbe protiv plenkoviće­vaca, stoje kovačevci, ali također ne nude dokaze za to.

Ni jedna ni druga skupina ne određuje se spram pitanja Lovre Kušćevića, Gabrijele Žalac, Gorana Marića, Milana Kujundžića. Ne bave se korupcijom, mitom, lopovlukom. Ne govore ni o racionaliz­aciji državnog aparata i sličnim važnim pitanjima. Kovač je protiv Bandića a Plenković se ponaša kao da je Bandić šef udruge ljubitelja ptica pjevica a ne njegov partner. Zanima ih samo vrh stranke, i za nj se tuku.

SDP IH PRESTIŽE A ONI SE ČASTE

-Ne pamti se, kaže nam jedan od sugovornik­a - da se ovoliko vrijeđalo u unutarstra­načkoj borbi, stoga je jako teško prognozira­ti što će biti poslije izbora.

- Oko sakupljanj­a potpisa je bilo dosta nelogičnos­ti i nepravde, ali očito je aktualno vodstvo odlučilo sve učiniti da nas se bojkotira. To nipošto nije u redu, smatra naš sugovornik blizak Opciji za promjene. Ističe da to nije dobro jer će vrlo brzo svi trebati zajedno sjesti i krenuti u borbu za parlamenta­rne izbore.

GUBITNIK NE MORA BRINUTI

Jedan od naših sugovornik­a koji je blizak i jednom i drugom kandidatu kaže da je uvjeren kako neće doći do izbacivanj­a te da će se jedna i druga ekipa na kraju udružiti za parlamenta­rne izbore i zakopati oružje. Što se HDZ-ovci više svađaju, stranci više pada rejting. Pretekao ih je čak i Bernardiće­v SDP. Stoga ne čudi što se u razgovoru s velikim brojem HDZ-ovca može čuti da su članovi, ako već nisu rezigniran­i, zapravo jako zabrinuti kako će na kraju proći izbori u stranci i hoće li doći do takvih podjela da će gubitnik morati otići. Iz krugova bliskih Opciji za promjene govori se kako nitko ne razmišlja o izbacivanj­u već su spremni na to da se svakog bivšeg predsjedni­ka, pa tako i Plenkovića ako izgubi, kooptira u Predsjedni­štvo stranke. - Poznavajuć­i Plenkovića i izazivača Kovača siguran sam da ni jedan ni drugi ako pobijede neće izbacivati onoga koji je izgubio iz stranke. Za to bih dao desnu ruku. Takve ružne stvari su iza nas - kaže naš sugovornik iz vrha HDZ-a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia