24sata

SAM NA REVIJI PRVA POKAZALA GOLI TORZO, NOSILA PRET-A-PORTER ZA NINU RICCI’

-

U to vrijeme velike zvijezde bile su Nuša Marović i Irena Uhl. S nama je bila i Nada Abrus, i još nekoliko djevojaka.

Obje se sjećaju da je početkom 70-ih godina u Hrvatskoj radilo nekoliko izvrsnih tekstilnih tvornica. Bila je to Standard konfekcija i Vesna u Zagrebu, pa Varteks, zatim nešto kasnije Siscia, pa Kožna industrija Vinkovci. Slovenci su imali Muru, a mušku modu je proizvodio Rio Rijeka i naravno DTR košulje, govori Branka. Jasna se pak prisjeća da su već sredinom 70ih veliki i važni iskorak napravili zagrebački obrtnici koji su modu odveli u novu dimenziju.

KAKO NAĆI CIPELE BROJ 41

- Bili su to Rikard Gumzej i Branko Hundić koji su počeli raditi svoje modele, kreirati i proizvodit­i iznimno kvalitetne kolekcije. Ulagali su jako puno u razvoj mode i oni su za sobom povukli i torbare, kao i postolare, a jedan od poznatijih iz tog vremena bio je Baćani. Kako smo obje nosile broj cipela 4041, u to vrijeme je bilo nemoguće naći tako veliki broj štikli, pa smo morale raditi cipele po narudžbi. Često sam na reviji morala na nogu navući i po dva broja manje cipele, prisjeća se Jasna Mihalinac Belobrk, koja kaže da joj je to uništilo stopala.

2

Branka kaže:

- Znalo se događati da Jasna ode na pistu, a ja ju čekam u back-stageu da siđe i da mi brzo da svoje bijele cipele kako bih ja mogla izaći. Mnogo su i putovale. Obišle su sve, od Rusije, preko europskih modnih metropola, do Bliskog istoka gdje su naše tvrtke izvozile odjeću. A obje se sjećaju i New Yorka i odlaska u slavni Studio 54, koji je tih 70-ih bio najpoznati­ji klub na svijetu u kojem su se okupljali svi koji su nešto značili u show-businessu, od glume do glazbe, slikarstva, književnos­ti…

- Čule smo za taj klub i odlučile da moramo ući. Odjenule smo najbolju odjeću koju smo imale i pojavile smo se jedne večeri pred ulazom. Naravno, nisu primali sve, nego je na ulazu stajao tip koji je birao najzanimlj­ivije face. Počele smo vikati – ‘Yugoslavia, Tito’, a on nas je gledao u čudu. Valjda smo mu se svidjele i pustio nas je unutra. Bile smo toliko lude od sreće da nismo ni gledale tko je oko nas. Sjećam se da je te večeri od poznatih u klubu bila Liza Minnelli. Jasna je s 25 godina otputovala u Pariz i London gdje je nosila i dva pert-a-portera i to za slavnu Ninu Ricci.

- Na castingu se pojavilo šestotinja­k djevojaka iz cijelog svijeta, a mene su odabrali među njih 20-ak. Tad sam prvi put vidjela što znači biti na velikoj reviji poznate modne kuće. Dobila sam baš sve – od odjeće, do šminke, cipela, šešira… Nažalost, zbog bolesti u obitelji, morala sam se vratiti kući nakon nekoliko dana. Ostala sam u Zagrebu idućih šest mjeseci i više nisam imala snage vratiti se u inozemstvo, govori Jasna Mihalinac Belobrk. Branka se pak prisjetila kako je tih 70-ih bila među prvim feministic­ama koja se nije stidjela pokazati golo tijelo.

KOD SLAVNE NINE RICCI

-Na jednoj reviji u hotelu Esplanade, izašla sam pred publiku s mozaikom od sušenih latica preko nagog torza. Sjećam se da je nastao u publici tajac koji je – činilo mi se – potrajao cijelu vječnost. A onda se prolomio gromoglasn­i pljesak, prisjeća se Branka Habek. Na Hvaru joj je pak skliznuo bijeli šal s grudi, a to je shvatila tek nakon što su se fotografi počeli bacati po pisti i blicati kao ludi.

Obje se danas smiju kad se sjete kako su jedni drugima znali podvaljiva­ti u garderobi.

- Kad bi dečki nosili balonere, znali smo im otraga za pojas zakvačiti vješalicu, pa bi s tim izlazili na pistu. Oni bi se nama osvetili tako da bi nam prije izlaska zalijepili za suknju rolu samoljepiv­e trake koju bi onda mi vukle po pisti i pitale se zašto se publika kugla od smijeha. A naročito nam je bilo zabavno kad bi se morali brzo presvlačit­i da bi se pripremili za idući izlazak.

DA MOGU SVE BI PONOVILE

Onda bi jedni drugima u garderobi u čvor vezali nogavice hlača ili rukave, smije se danas Jasna koja je diplomiran­a ekonomisti­ca i već 42 godine u braku s kolegom Stipom Belobrkom, inženjerom rudarstva. Imaju kćer Anju i sina Filipa. Branka već 47 godina vodi svoj beauty-salon, pa iako nije završila toliko željenu medicinu, opet pomaže ljudima na drugačiji način. Također je u dobi od 45 godina, s dvoje djece i friško rastavljen­a, krenula u nove poslovne podvige - prva je u ondašnjoj Jugoslavij­i otvorila fitness studio još sredinom 80-ih, studirala na Kineziološ­kom fakultetu, a onda otišla u Švicarsku i tamo završila školu za shiatsu terapeuta i dovela shiatsu u Hrvatsku. Danas s kćeri ima beauty salon HB. Ali obje naše top-manekenke slažu se u jednom:

- Bilo je to najljepše doba našeg života. Kad bi nas opet pitali – sve bi to ponovile..

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia