24sata

GIMNAZIJAL­AC KOJI JE SAM SEBE DOVEO U RIJEKU

NAJMLAĐI IKAD Došao sam jednog dana na trening Rijeke pokazati se, nitko me nije zvao. I eto me u prvoj momčadi, priča Filip Braut (17)

- Piše: DANIJEL VUKUŠIĆ

REKORDER RUJEVICE

Živim u Rijeci, ali sam iz Krka. Pohađam 3. razred Salezijans­ke gimnazije. Kolege iz razreda i učitelje vidim rjeđe nego što bih želio, ali sve se stigne. I škola, i prva liga, i juniorska momčad. Nije mi teško jer imaju razumijeva­nja u klubu i u školi.

Priča nam to Filip Braut (17), koji je lani sa 16 godina, 11 mjeseci i 20 dana postao najmlađi debitant u povijesti NK Rijeke. Prije njega taj je rekord od 1995. držao Dario Smoje. Ivan Lepinjica, Daniel Štefulj, Ivor Pandur, Hrvoje Smolčić, Filip Braut... Riječku prvu momčad sve više čine - riječki dečki. Braut je počeo kao desno krilo, a kroz Rijekin omladinski pogon postao je desni bek.

- Rijeka ima sjajnu tradiciju

otvorenih

vrata.

Organizira se otvoreni trening za djecu i može doći tko god želi! Pa sam došao i... eto me i u prvoj momčadi!

Lice mu se ozari kad priča o prvoj Rijekinoj utakmici koje se sjeća:

- Rijeka - Zadar na Kantridi.

Bio sam među ‘morčićima’ koji su, držeći se za ruku s profesiona­lcima, izašli na travnjak Kantride. Publika, stijene, atmosfera... Nešto što se pamti cijeli život. Suigrač mu je Hrvoje Smolčić (19), čiji je brat blizanac, Ivan, na posudbi u Orijentu. Malo je falilo da i blizanci Braut zaigraju za Rijeku!

- Moj brat blizanac Renato također je počeo s nogometom, ali... nije ga baš išlo - smije se Filip.

- Onda je probao rukomet i to mu ide odlično. Igra u prvoj ligi, za Kozalu. Mama i tata nikad nisu bili sportaši. Trema? Postoji. Ali nestane s prvim dodirom s loptom. Kakav je trener Rožman? - Pun je strasti za nogomet, stalno žari tom emocijom. Voli objasniti što točno očekuje od svakoga od nas i od momčadi kao cjeline. Naglašava zajedništv­o, pozitivnu energiju, klupsku pripadnost...

Uzori su mu se mijenjali s vremenom.

- Naravno, kad si klinac i igraš naprijed, onda su idoli Cristiano i Messi. Sad su to Liverpoolo­vi Alexander-Arnold i Robertson. Jedan Braut, s dodatkom Haaland, najveća je senzacija svjetskog nogometa.

- Normalno da sanjam zaigrati za ‘vatrene’ i u ligi ‘petica’, ali i ako se ne ispuni, neće biti drama.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia