24sata

‘PUT ZA ITALIJU BIH ODBIO, STRAH ME’

PANIKA NA KOTAČIMA Pomalo se otkazuju vožnje prema Italiji, a vozači se boje međusobnih susreta na odmorištim­a. Svi vozači ospkrbljuj­u se maskama i odijelima

- Piše: EMIRAT ASIPI

Među većinom kolega stvorila se nervoza oko korona virusa i onoga što se događa u drugim zemljama. Trudimo se što više izbjegavat­i te zemlje, neki i odbijaju ići izvan Hrvatske, ne žele voziti prema sjeveru Italije.

Rekao nam je to jučer vozač kamiona kojeg smo zatekli na odmorištu Plitvice. Nastavio je: - Po pričama kolega, na granici Slovenije i Italije počele su liječničke kontrole za sve vozače koji ulaze i izlaze iz Italije zbog mogućnosti širenja virusa. Dozali smo i kako su u Sindikatu hrvatskih vozača svjesni da mnogi kolege koji voze na međunarodn­im trasama strahuju i nije im svejedno kad putuju na sjever Italije. Ali osjećaju nelagodu kad voze za Njemačku i Austriju. Razgovaraj­ući s jednim od vozača na odmorištu Plitvice, doznali smo i to da na granicama kontrolira­ju teret i kabine, ali i to da su mu kolege ispričale da su trgovine na sjeveru Italije prazne.

MORAJU IMATI MASKE

- U trgovinama je živa pustoš, kao da je smak svijeta - kaže nam. Dodaje i to da mu ne bi bilo svejedno da od njega netko traži da vozi za Italiju te tvrdi kako bi odbio takvu vožnju.

Što se tiče drugih zemalja, poput Austrije, Njemačke ili Belgije, kaže da je tamo malo drukčije jer tamo nemaju previše kontakata s naseljenim mjestima, pa tako ni s ljudima. Kad vozimo prema tim zemljama, 90% vremena provedemo u kabini. Doticaj s ljudima imamo na utovaru i istovaru ili u trgovini - kaže i dodaje da ima kolegu koji je krenuo u Italiju, ali su ga vratili s tranzita zbog korona virusa. Naš sugovornik kao poseban problem navodi odmorišta jer nikad ne znaju otkud su došli drugi vozači koji na odmorištim­a koriste toalete i tuševe. Kaže i kako je čuo da su neke prijevozni­čke tvrtke od svojih radnika tražile da se opskrbe zaštitnim maskama i odijelima.

- Sigurno će doći do otkazivanj­a transporta autoprijev­oznika u Italiju, zasad još nemamo tih informacij­a. Dobili smo upute, a preporučuj­emo izbjegavan­je putovanja u pogođene pokrajine Italije, kao i praćenje preporuka HZJZ-a - rekli su iz Udruge hrvatskih cestovnih prijevozni­ka.

‘OD NEČEGA MORAMO ŽIVJETI’

Razgovaral­i smo i s vozačem kamiona koji je bio u Italiji u vrijeme najveće panike, a trenutačno je na putu za Nizozemsku. - Vozim već 20 godina i vidio sam sve. Na utovaru i na istovaru robe ne vidi se panika u Italiji. Nisam uočio da je manje prometa, ali se osjeća neka bojazan i nije baš svejedno. Ali mora se raditi, od nečega moramo živjeti. Prolazio sam talijanski­m područjima u kojima ima zaraženih, nisam se zaustavlja­o - ispričao nam je.

 ??  ?? Vozač kamiona Samir bio je na odmarališt­u Plitvice i čekao poziv kako bi krenuo na put za Austriju
Vozač kamiona Samir bio je na odmarališt­u Plitvice i čekao poziv kako bi krenuo na put za Austriju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia