24sata

MA TRGOVINA IMA DOVOLJNO Nestalo je i maski za voćnjake. Ostalog ima dovoljno...

TRGOVINE POD PRITISKOM Najviše ‘idu’ trajni proizvodi kao što su brašno i konzerve, ali ne predviđaju nestašicu kao ni poskupljen­je

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

Od jučer su u Pevexovim trgovinama (bivši Pevec) najprodava­nije maske koje se koriste kao zaštita tijekom bojenja i špricanja voćnjaka koje same po sebi nisu zdravstven­a zaštita. Ali panika je odradila svoje.

Rekao nam je to Petar Tanta iz odjela komunikaci­ja Pevexa. Tih maski više nemaju te su naručili dodatne maske koje bi trebale stići možda za tjedan dana. Kod njih se pojačano prodaju i zaštitna odijela koja se također koriste kao zaštita tijekom tretiranja voćnjaka i također je upitno mogu li služiti kao zaštita protiv korone. S obzirom na to da su mnogi poharali trgovine u utorak nakon objave da je korona virus stigao i do nas, provjerili smo s trgovačkim lancima kolike su im zalihe i hoće li biti nestašice. Za sada je njihov stav jedinstven - svih dobara ima dovoljno, poremećaja nema ni izbliza te ne očekuju da će zbog veće potražnje porasti cijene. Direktoric­a Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarsk­e komore Tomislava Ravlić kaže da je u utorak bio sektorski sastanak na kojem su svi potvrdili kako postoji povećana potražnja, ali da trgovine mogu to apsolvirat­i i da nema ni blizu mjesta panici. - Najprodava­nija roba su maske kojih još nešto im na zalihama i njima opskrbljuj­emo tržište. Ali njihov je broj ograničen. Također, kupci više nego inače kupuju robu duljeg roka trajanja, kao što su brašno i konzervira­na hrana - rekla je Tomislava Ravlić. Kaže, osjeti se pritisak na trgovine, ali zaliha ima i više nego dovoljno. Iz Konzuma navode i da se više kupuje smrznuta hrana te da imaju veći broj online narudžbi.

- Strašno, nije normalno koliko imamo narudžbi internetom, jedva sve stižemo - potvrdio nam je i jedan Konzumov dostavljač. Iz Lidla su odgovorili kako od utorka poslijepod­ne imaju jaču prodaju i proizvoda za higijenu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia