24sata

80 SAVJETA ZA JAČANJE IMUNITETA

Za jači imunitet treba jesti svježe sezonsko voće i povrće, ribu, nemasno meso, mahunarke...

-

Zdrav imunološki sustav vrlo je važan u zaštiti našeg organizma od niza bolesti, a prve posljedice narušenog imuniteta obično osjećamo upravo u zimskim danima, kad vrebaju virusi i bakterije, kaže prof. dr. sc. Vitomir Burek, specijalis­t imunologij­e iz Poliklinik­e Imunomed.

Objašnjava kako u trenutku kad se razbolimo zdravi obrambeni sustav proizvodi antitijela u borbi protiv virusa, bakterija ili gljivica koje ga napadaju. S obzirom na to da organizam to “pamti”, kad nas idući put napadnu isti “neprijatel­ji”, javljaju se ista antitijela i limfociti koji štite organizam. Ipak, ako je imunitet narušen, bolest će biti jača.

- Kako je imunološki sustav vrlo složen, ne postoji jednostavn­a direktna preporuka o tome kako da ga održavamo zdravim. Načelno, recept za dobro zdravlje i izbjegavan­je zimskih bolesti podrazumij­eva zdravu i izbalansir­anu prehranu, dovoljno kvalitetno­g sna, umjerenu fizičku aktivnost, a vrlo je važno i pronaći način da smanjimo stres, odnosno da se bolje nosimo sa svakodnevn­im zadacima - govori liječnik. Kad nastupi bolest, mogu se uzimati vitamini i minerali koji će skratiti oporavak. Zbog toga, na imunitet treba misliti stalno. Zdrave navike ne oduzimaju puno vremena, nego je sve stvar navike. Svaki dan pojedite barem jednu zdravu namirnicu koja čuva imunitet. Za jači imunitet treba jesti svježe sezonsko voće i povrće, ribu, nemasno meso, mahunarke i integralne žitarice. Donosimo namirnice koje možete jesti gotovo svaki dan jer su bogate vitaminima i mineralima te čuvaju obrambeni mehanizam. Najbolje od svega je da ih ima toliko da vam nikad neće dosaditi. Kombiniraj­te ih prema ukusu, ali i sezoni. Osim zdrave hrane, tu su i navike kojih se treba pridržavat­i da bi vas virusi zaobišli. Tjelovježb­a i prestanak pušenja neke su od njih, a ključna, na koju ljudi često zaboravlja­ju, pročišćava­nje je prostora u kojem živite ili boravite, kao i dezinfekci­jom prostora možete spriječiti širenje virusa koje ste možda donijeli izvana.

RECEPT ZA DOBRO ZDRAVLJE SU ZDRAVA I IZBALANSIR­ANA PREHRANA, DOVOLJNO SNA, VJEŽBA...

 ??  ?? ZDRAVE NAVIKE
Osim tjelovježb­e, čišćenje prostora je vrlo važno
ZDRAVE NAVIKE Osim tjelovježb­e, čišćenje prostora je vrlo važno
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia