24sata

PANDEMIJA KORONE DOK U CIJELOJ HRVATSK

-

Na Braču je sedam općina i grad Supetar. Najlošije je stanje u maloj općini Nerežišća, gdje je netko preko ploče napisao ime kineskoga grada Wuhana. Stanovnici su u šoku jer ne znaju odakle zaraza

Počeli su liječenje, dali su mu terapiju i on tijekom boravka u bolnici nije pokazivao znakove infektološ­ke bolesti. Otpustili su ga 17. travnja.

Vratio se na svoj otok, gdje su se o njemu brinuli članovi njegove obitelji. Gospodin je u godinama, ima problema s kretanjem i bila mu je nužna pomoć. Trajalo je to tjednima, izmjenjiva­li su se rođaci i susjedi u skrbi i obilaženju, sve dok ga nisu primili u jedan otočni dom za starije i nemoćne. Prijavio se ondje 4. svibnja, proboravio dva dana u odvojenoj sobi, a onda su ga epidemiolo­zi došli testirati. Zašto?

‘IMAM KUĆU I UŠTEĐEVINE’

Jedna od susjeda koja mu je pomagala bila je pozitivna na korona virus. Ispostavil­o se da je i gospodin zaražen, iako nije pokazivao simptome. Vratili su ga u splitsku bolnicu.

- Nemam fibre, nikako je nisam imao - viče nam iz bolničke sobe u slušalicu Bračanin. - Svaki dan mi je mjere, ali dobro sam. Tu sam u Splitu. A ja sam vam gore iznad pojasa zdrav, samo me od kičme noge bole, i to je teška bolest koja se ne može izliječiti - pojašnjava svoje stanje umirovljen­ik. Opisao nam je kako se osjeća sad i kako mu je bilo na otoku. - Evo ušao sam u 82. godinu, a malo je onih koji su radili kao ja. Nikad nisam bio oženjen, a imao samo brata uz sebe zadnje dvije godine. Sad je sve na meni ostalo. Imam familije, veliku kuću, ovaca, svega imam. Imam ušteđevine u banci - opisuje simpatični Bračanin. Porazgovar­ali smo i s nećakom koji se brinuo o njemu. I on je zaražen te kaže kako ni on nema simptome.

- Svi smo doma u izolaciji, skoro svi što smo se brinuli o njemu smo zaraženi. Što se tiče strica, on nikad nije zakašljao ni imao temperatur­u. Ni ja nemam simptome, a zaražen sam. Svi moji su negativni, nasreću - opisuje nam nećak. A kako je to izgledalo kad se gospodin vratio iz splitske bolnice? Tko se brinuo o njemu i s koliko ljudi je bio u kontaktu, zanima nas. - Kad je tek došao, pazili smo na njega cijeli dan, a ostavili bismo ga samog preko noći.

CIJELA OBITELJ GA NJEGOVALA

Treće jutro našao sam ga na podu jer ga bole noge, a on je pokušao nešto dosegnuti. Tad smo odlučili da ćemo ga paziti i noću i danju. Cijela obitelj je bila tu, izmjenjiva­li smo se pojašnjava nećak i dodaje kako je stric uvijek izbjegavao tražiti ičiju pomoć.

Potvrdio nam je da mu je stric u bolnicu došao s plućnom embolijom, a kad se vratio i otišao u dom, ondje ga nisu testirali na virus. Javili smo se ravnatelji­ci tog doma i upitali je zbog čega ga nisu testirali na Covid-19. - Gospodin je testiran u bolnici na kardiologi­ji, u otpusnom pismu je pisalo da je negativan. Mi po pravilima doma i Zavoda ionako ne primamo nikoga tko dolazi direktno iz bolnice. Otkad je krenula epidemija, u dom nije ušao nitko tko nije bio bar 14 dana kod kuće. On je bio i više, došao je bez ikakvih simptoma, bez temperatur­e rekla nam je ravnatelji­ca.

Ipak, za svaki slučaj su ga izolirali. Nije imao temperatur­u i bio je sam u sobi. Ravnatelji­ca kaže da nitko nije zaražen od onih koji su se brinuli o njemu. Tako u zraku ostaje pitanje kako je virus došao na Brač. Imali su samo jednog zaraženog, a na kraju je situacija buknula u novo žarište s 50-ak novozaraže­nih. Otok se vraća u stanje slično karanteni. Epidemiolo­zi su samo jučer uzeli 102 brisa, a jučer je bilo sedam novozaraže­nih na Braču.

BOLNICA: NISMO MI KRIVI

Gradonačel­nica Supetra Ivana Marković jasno je iskazala sumnju u odgovornos­t KBC-a Split, a iz bolnice demantiraj­u ovakve navode pojašnjava­jući kako je čovjek o kojemu se nepotvrđen­o spekulira da je nulti pacijent proveo 20 dana izvan KBC-a bez simptoma te da se mogao zaraziti bilo gdje na putu od bolnice do kuće. S obzirom na to da gospodin i dalje nema simptome, iz KBC-a poručuju kako je nemoguće približno odrediti kad se i od koga zarazio.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia