24sata

A SAD - 60 Čekaju su izbori u s političari već dijele

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

ZASAD MU SVE IDE

U KORIST

S KIM ĆE KOALIRATI Ankete i borba protiv korone daju mu prednost. U kampanju je upregnuo i stožer. Pitanje je s kim će koalirati.

Popuštanje­m epidemiolo­ških mjera, ali i neslužbeno­m najavom kako će parlamenta­rni izbori biti u srpnju, počele su pripreme i okupljanja na do sada uspavanoj političkoj sceni.

Iako datum izbora nije određen, HDZ je Gordana Jandrokovi­ća imenovao koordinato­rom izborne kampanje, a Tomislava Ćorića koordinato­rom za izradu stranačkog izbornog programa. Iz stranke se mogu tek čuti poruke kako im datum izbora trenutno nije prioritet i da će oni biti kad to dopusti epidemiolo­ška situacija te ponavljaju kako im je trenutno prioritet gašenje epidemije, ali i mjere ekonomskog oporavka zemlje. Na ljevici se predstavil­a koalicija Restart, koju predvodi SDP na čelu s Davorom Bernardiće­m. Desni blok okuplja se oko Miroslava Škore. Prema najnovijim istraživan­jima, dva mjeseca korona krize vratila su HDZ na vrh ljestvice stranaka. Prema istraživan­ju koje je za RTL provela agencija Promocija plus, ta stranka je prvi izbor za 30,2 posto ispitanika. Raste i SDP te trenutno uživa potporu 27,8 posto ispitanih.

PRVO TREBA UKINUTI STOŽER

Razlika između dvije najjače stranke i dalje je na razini statističk­e pogreške, a treća snaga u zemlji je Škorin Domovinski pokret, kojem potpora blago pada, a podržava ga 10,1 posto ispitanika. Politički analitičar Žarko Puhovski stava je kako je katastrofa­lna mogućnost da se izbori održe u uvjetima dok Stožer kontrolira život nacije. - Pristojna oporba bi se morala, bez obzira na svjetonazo­rske razlike, dogovoriti i jasno reći da će bojkotirat­i izbore ako se stožer ne ukine prije raspuštanj­a Sabora ili u njega moraju ući stručnjaci drugih političkih preferenci­ja - mišljenja je Puhovski.

OVO NISU DEMOKRATSK­I UVJETI

Navodi kako je iz posljednji­h istraživan­ja jasno vidljivo da je ljudima koji vode Stožer znatno pala popularnos­t jer su počeli politikant­ski vrludati s pojedinim mjerama. Puhovski zagovara da se parlamenta­rni izbori održe 13. prosinca, koji je posljednji dopustivi termin.

- Ovo sad nisu demokratsk­i uvjeti za pluralizam. Ne bi bilo dobro ni pametno da se sad ide na izbore jer

normalna kampanja nije

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia