24sata

Gotovo svi Hrvati kupuju nedjeljom

UKINITE ZABRANU Od 1,52 milijuna kućanstava u Hrvatskoj, nedjeljom kupuje 1,48 milijuna kućanstava, pokazalo je istraživan­je GfK

-

PRAZNE TRGOVINE

Prošla nedjelja bila je druga neradna za sve trgovine u Hrvatskoj zbog smanjenja mobilnosti i sprečavanj­a potencijal­nog širenja zaraze korona virusom. Sudeći prema podacima agencije GfK, Hrvatima nedostaje kupnja upravo na taj dan.

Prema rezultatim­a istraživan­ja, samo 2,6 posto kućanstava u zemlji ne kupuje namirnice nedjeljom. Od 1,52 milijuna kućanstava, nedjeljom kupuje 1,48 milijuna, kažu u GfK. “Ne ulazeći u politički, vjerski i etički kontekst rasprave o neradnoj nedjelji, činjenica je da nedjeljom kupujemo zato što možemo. Udobnost i komocija jedan je od trendova koji vrlo snažno oblikuju naše kupovno ponašanje”, priopćili su. Tvrdnje da će se promet trgovaca rasporedit­i na druge dane u tjednu ako se ozakoni neradna nedjelja agencija smatra iluzornim.

Neke kategorije izloženije su mogućim negativnim posljedica­ma neradne nedjelje, pokazala je analiza GfK. To su pekarski proizvodi, pivo, gazirana voda, gazirani sokovi, nektari, ledeni čaj, svježe meso, svježe povrće, gotovi kolači, kremni namazi, sladoled i vino. Također, neki trgovački lanci izloženiji su utjecaju nedjelje na ukupni promet. U toj su kategoriji, primjerice, Plodine i Spar, a manje izloženi u odnosu na konkurenci­ju su biotrgovin­e, Bipa i KTC. (jt)

 ??  ?? Prošla nedjelja bila druga neradna za sve trgovine
Prošla nedjelja bila druga neradna za sve trgovine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia