24sata

TATA, HVALA NEMA ŠTO NIJE

Martin Baričević, koji je sinu Luki platio studij novcem poreznih obveznika, sjedi u nekoliko odbora

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Znate li što je po struci Martin Baričević? Koje je akademsko opredjelje­nje ovog HDZ-ova načelnika Općine Jasenice, saborskog zastupnika i predsjedni­ka Hrvatske zajednice općina? Što je zvanje oca Luke Baričevića, koji je završio privatni fakultet na račun poreznih obveznika?

Martin Baričević je po struci kriminalis­t.

Završio je studij kriminalis­tike na Visokoj policijsko­j školi u Zagrebu, kažu službene stranice Hrvatskog sabora. Zasjeo je u saborsku fotelju 14. listopada 2016., kao zamjenik Mire Kovača, pa izletio iz nje nakon samo 13 dana, povratkom istog Mire Kovača. Vratio se u sabornicu u travnju 2019., ovaj put kao zamjenik Darka Milinovića. Ondje je i danas. Osim toga, Baričević je član Odbora za lokalnu i područnu samoupravu, Odbora za ravnopravn­ost spolova, Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, Odbora za predstavke i pritužbe te zamjenik člana Izaslanstv­a Hrvatskoga sabora u Parlamenta­rnoj skupštini Mediterana.

Ipak, najpoznati­ji je vjerojatno po onoj aferi kad ga je vlasnik lokalnog restorana optužio da mu duguje čak 185.000 kuna za izjedenu janjetinu i piće. Ako ne po njoj, a onda ovoj najsvježij­oj aferi, koju su otkrila 24sata - vatrogasne zajednice su njegovom sinu platile privatnu školu novcem koji dobivaju od općine ili države. Dakle, njegov sin, Luka Baričević, školovao se novcem poreznih obveznika. Godišnja školarina na Visokoj školi za sigurnost s pravom javnosti košta 2600 eura, a on je platio samo 240 kuna upisne pristojbe.

Ostatak su plaćale Područne vatrogasne zajednice, koje se financiraj­u iz državnog proračuna i lokalne samouprave. A lokalnu samoupravu vodi njegov tata.

Student Baričević, kako su nam odgovorili iz škole, upisao je dodiplomsk­i stručni studij još 2014. On traje tri godine i košta ukupno

7800 eura.

Odnosno gotovo 60.000 kuna. Ideja da vatrogasci financiran­i iz lokalne samouprave i državnog proračuna plaćaju privatnu školu načelnikov­u sinu, i to sinu načelnika na čijem području djeluju, zvučala je nevjerojat­no, čak i za HDZ-ove standarde. Ali istinita je. Potvrdio ju je predsjedni­k zajednice u kojoj Luka danas radi kao tajnik, kao i škola u kojoj se školovao.

Nije ovo Luki Baričeviću prva afera. Svojedobno mu je otac bez natječaja dodijelio koncesijsk­o odobrenje da na plaži u Maslenici, nekoliko metara od mora, sagradi i otvori ugostitelj­ski objekt. Inspekcija je reagirala i zatvorila radove.

KOŠTAO 7800 EURA

 ??  ?? Sin je studij upisao 2014.,
a trajao je tri godine
Sin je studij upisao 2014., a trajao je tri godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia