24sata

Učenika. Na Braču u školu nije došao nitko

Županiji u škole je došlo manje od dva posto

-

Teon i Kosta sretni su što su se vratili u školu jer će vidjeti neke svoje prijatelje.

- Doma mi je bilo super, znalo je biti naporno jer smo imali puno zadataka, ali sretan sam jer ću opet vidjeti neke svoje prijatelje, iako sam i tužan što ih neću vidjeti sve - kaže nam stariji Kosta. Teon voli školu i jedva je dočekao povratak.

- Bilo je dobro što se nisam morao jako rano dizati, ali ja jako volim školu i nastava od doma mi je bila dosadna - kaže. Obojica znaju kako se moraju ponašati u školi u ovim posebnim okolnostim­a.

- Moramo nositi svoju bocu, ne ulazimo svi odjednom nego jedan po jedan, moramo hodati po sredini hodnika, stalno prati ruke, ne smijemo biti blizu jedni drugih - nabrajaju.

No s obzirom na to da je preporuka da djeca ostanu doma i da je odgovornos­t hoće li slati djecu u škole i vrtiće pala na roditelje, pitamo Anamariju koliko joj je teško bilo donijeti ovu odluku. Naime, epidemiolo­zi upozoravaj­u da će virus sigurno ući u škole i vrtiće.

- Ne bojim se da će se zaraziti, mislim da uz držanje higijene i distance ne bi trebalo biti problema, a posebno zato što tek 15 djece dolazi u našu školu. Djeca su već sad vani u parkovima i dućanima. Mislim da je puno veća mogućnost zaraze u takvom prostoru nego ovdje, gdje su im pravila stroža nego u bolnicama - kaže. No iako ne očekuje probleme, ističe kako puno toga nije fer.

ENGLESKI I DALJE OD KUĆE

- Nije fer ni to da je komunikaci­ja prema nama roditeljim­a išla samo na pranje ruku. Nama, de facto, nitko nije rekao što trebamo djeci donijeti u školu od pribora i knjiga, nisu nam predstavil­i nikakav program koji će raditi sljedećih mjesec dana. Ja nemam problem s tim da se odgovornos­t prebacuje na roditelje, za moju djecu na mene, ali imam problem s tim da se ovo prikazalo na način da samo oni koji baš nikog nemaju smiju doći u školu - kaže.

A ovakvo mišljenje dijele gotovo svi roditelji u Hrvatskoj, što pokazuju i rezultati prvog dana otvaranja škola. U Splitsko-dalmatinsk­oj županiji 159 učenika (manje od jedan posto) od 1. do 4. razreda sjelo je u klupe, a u cijeloj Dalmaciji od njih 33.121 tek su 573 učenika od ponedjeljk­a na nastavi u školama.

Velik je problem, kaže Ana Hinić, voditeljic­a Područnog ureda Split Sindikata hrvatskih učitelja, to što učenici koji nastavljaj­u rad od kuće neće moći kontaktira­ti učiteljice tijekom nastave u školi. Uz to, učenici koji dolaze u škole neće imati obveznu nastavu stranih jezika, izbornih predmeta, a neki od njih i drugih redovitih predmeta.

SVI ŽELIMO POVRATAK U ŠKOLE

TEON I KOSTA IDU U ŠKOLU

Svatko

tko je proveo mjesec dana u radu u razredu zna kako ‘pada’ motivacija učenika inače u situacijam­a kad je i 20 posto učenika u razredu odsutno, zato priče onih koji uvjeravaju javnost o tome kako će se voditi nastava u školama u ovakvim okolnostim­a mogu biti samo rezultat nerazumije­vanja potreba učenika - podsjeća Hinić dodajući kako su “neprihvatl­jive i izjave o tome da su učitelji nagovarali roditelje za ostanak kod kuće, jer se od početka izvođenja online nastave pokazalo kako se opseg posla još i povećao u odnosu na uobičajeni rad u školama.

UPISI U 1. RAZRED NA ČEKANJU

- I učitelji, i roditelji, i učenici žele povratak učenika u školske klupe, ali učenici zaslužuju zakonom zajamčeno pravo na jednak pristup obrazovanj­u i sigurnost u školama - poručila je.

U šest osnovnih škola otoka Brača, gdje je ovih dana bilo žarište epidemije, niti jedan učenik nižih razreda nije došao u školu na nastavu. Dubravka Menjak, ravnatelji­ca OŠ Supetar, pod koju spadaju područne škole Nerežišća i Sutivan, ističe da su roditelji, učenici i djelatnici pokazali zadovoljst­vo nastavom na daljinu te da nisu spremni slati djecu u škole.

- Ova je situacija teška, a i prije slučajeva zaraze nismo imali odaziv roditelja. Mi smo sve pripremili kako bismo zadovoljil­i tražene uvjete o sigurnosti, no niti u jednoj bračkoj školi u ponedjelja­k nema učenika – istaknula je ravnatelji­ca OŠ Supetar. Slično je i u Osječko-baranjskoj županiji, gdje se u škole vratilo tek 80-ak od 6500 učenika nižih razreda.

Tek malo bolja situacija je u Primorsko-goranskoj županiji. U ponedjelja­k su u tamošnje škole došla 222 učenika, odnosno 4,5 posto od ukupnog broja učenika u ovoj školskoj godini. U 12 škola nema niti jednog đaka. - Što se tiče upisa u OŠ, kao odjel za odgoj i obrazovanj­e potpuno smo spremni, revidirani su nam svi popisi, školski liječnici dobili su upute od epidemiolo­ga i vjerujem da ćemo vrlo brzo krenuti u realizacij­u upisa novih prvašića - kazala je pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanj­e PGŽ-a Edita Stilin.

Iako još nema službene objave, najavljuje se kako će se upisi u prve razrede obaviti u lipnju.

VRATITE IH SVE U ŠKOLE

Ovakav režim nastave u školama trajat će dva tjedna, tijekom kojih će se vidjeti kolike su mogućnosti otvaranja škola za više, ili čak za svu djecu. To će ovisiti, poručili su epidemiolo­zi, o broju zaraženih. No roditelji poručuju: Prestanite ponižavati i nas i našu djecu! Pod hitno donesite odluku o povratku svih u školu ili dopustite da se školska godina završi na daljinu.

 ??  ?? Anamaria Todorić svoje je dečke jučer dovela u školu u Odru jer se vraća na posao
Anamaria Todorić svoje je dečke jučer dovela u školu u Odru jer se vraća na posao

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia