24sata

‘U nekim stvarima sam kao Sheldon’

DRUGA STRANA

- Pišu: Ž. KRMPOTIĆ, A. ŠIPUŠIĆ

Znanstveni­k i direktor Instituta za biokemiju II. Sveučilišt­a Goethe u Frankfurtu na Maini, Ivan Đikić (53), pričao je o stručnom radu, ali i privatnim interesima.

Otkrio je da je njegov tim proniknuo u bazični životni ciklus korona virusa zahvaljuju­ći enzimu, a o tome su objavili stručni rad. Prisjetio se početaka u Hrvatskoj. - Hrvatska me puno naučila o obitelji, ljudskosti, odnosima među ljudima, toplini - rekao je Đikić ističući kako imamo i brojne talente, ali ne dolaze do izražaja zbog stalnih sukoba oko ‘41. i ‘91. godine.

- Otac mi je rekao jednu stvar kad sam postao briljanti student: ‘Fokusiraj se na svoju struku, budi zaljubljen u to što radiš, vidim da te zanima medicina i nemoj se nikad baviti politikom’. To je nešto što će ostati do kraja mog života - rekao je on. Pojasnio je da je živio u Izraelu, Danskoj, SAD-u, Švedskoj i Njemačkoj te se trudio iz svake zemlje ponijeti ono najbolje i isto prenijeti i djeci.

- Svatko od njih ima svoje talente. Zasad sin pokazuje nevjerojat­an afinitet prema sportu i menadžment­u, srednja kći je talentiran­a za umjetnost i slikanje, ali je zanimaju i kemija, medicina te humane znanosti. Najmlađa kći je izrazito zabavna i šarmantna te misli da je Hollywood njezina budućnost pa na koledžu uči francuski jer misli da će joj to biti prednost - opisuje ponosno Đikić svoju obitelj dodajući kako mu je najveća uzdanica supruga Inga.

- Ona je jedina osoba koja stvarno zna s mojom nestrpljiv­ošću i ludim idejama i nakon 30 godina, koliko smo skupa. Jedino me ona može smiriti - objašnjava i kaže da ga motiviraju znatiželja i borba za pravdu. Smatra da nije nadaren za pjevanje pa nikad ne pjeva, a hvali suprugu i djecu te navodi kako svi imaju predivne glasove.

- Odrastao sam u Zagrebu i navijam za Dinamo, on je uvijek u mom srcu, a u Njemačkoj navijam za Eintracht Frankfurt - iskren je Đikić i kaže kako je cijeloj obitelji među omiljenim serijama “Teorija velikog praska”, a Sheldon im je, naravno, najdraži lik.

- Ne bih se uspoređiva­o s njim jer sam podjednako lud u nekim stvarima. Morate biti hrabri i ludi da počnete nešto raditi, a nitko ne vjeruje u vas - zaključio je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia