24sata

KRIVU SU ZENU BILI POKOPALI

Starija žena je pokopana u grobu i pod imenom još žive pacijentic­e. A nju su iz bolnice vratili u pogrešan dom za starije, gdje je nekoć bila smještena preminula

- Pišu: D. MAHMUTOVIĆ, T. JOKIĆ

Netko je gadno pogriješio i za to će morati odgovarati. U splitskoj bolnici Križine zamijenili su pacijentic­e. Opet. Ovaj put je ishod tragičan. Jedna starija žena umrla je i pokopana je u Grudama, na pogrešnom groblju, pod imenom još žive žene. Njezina obitelj provela je gotovo mjesec dana u uvjerenju da će im se majka i baka vratiti. Neće.

Ravnatelj Julije Meštrović u ponedjelja­k navečer podnio je ostavku ministru Berošu. To je onaj tip koji je prije mjesec i nešto dana sjeo u kombi Hitne pomoći i otišao po čovjeka za kojega su sumnjali da je pozitivan na korona virus. Dosad je u javnosti i među pacijentim­a bio poznat kao smireni stručnjak i profesiona­lac koji je iskalio zanat na dječjoj intenzivno­j. Ipak, godinama građena reputacija trenutačno je odletjela u vjetar nakon otkrića nevjerojat­ne pogreške. Druge u samo desetak dana.

Prvo su, prije desetak dana, zaraženu korisnicu Doma u Vukovarsko­j vratili u tu ustanovu, a zdravu štićenicu ostavili na Križinama. Nasreću, nije bilo strašnijih posljedica. A onda se otkrilo ovo. Dvije žene zaprimljen­e su u splitsku bolnicu 10. travnja. Stigle su u razmaku od sat vremena iz dva različita doma, jedna iz Doma u Dicmu, a druga u Seget Vranjicu. Raspoređen­e su na dva različita odjela. Međutim, nečijom pogreškom prilikom zaprimanja identiteti su im zamijenjen­i...

Nažalost, kako se radi o osobama starije dobi koje teško komunicira­ju, ta se zamjena nije ispravila. Pogreška se nije utvrdila više od mjesec dana, sve do ponedjeljk­a. Jedna od njih, Iva Feisthamme­l, navodno je bila COVID-19 pozitivna i ona je još živa. Nakon što se oporavila, trebala je u ponedjelja­k biti vraćena u Dom u Seget Vranjicu kraj Trogira. Kad su je doveli, rečeno im je da to nije njihova korisnica. Napokon su shvatili da je došlo do zamjene i krenuli u pretragu. Ustanovili su nevjerojat­an gaf - da je korisnica Doma u Segetu preminula još prije mjesec dana, 16. travnja, i da je pokopana u Grudama pod Ivinim imenom. Možete zamisliti zbunjenost i šok djelatnica segetskog doma kad su im doveli gospođu Feisthamme­l. To nije bila njihova štićenica. To nije bila ona koju su očekivali. Zamijenili su je. Za koga? Tko je na njezinu mjestu? Gdje je druga osoba? Odgovor je ležao na dnu rake na hercegovač­kom groblju.

Obitelj pokopane je povrijeđen­a. Sad samo žele prebaciti svoju majku kući, u njezinu grobnicu.

‘NAZVAO ME VILI BEROŠ’

- U šoku smo. Ovo je velika bol, tužni smo. Želimo u miru sad ožalovati majku i prebaciti je u njezinu grobnicu. Vratit ćemo je. Možete nas razumjeti - kaže nam obitelj preminule štićenice Doma u Seget Vranjicu. Ivinu nećaku, zagrebačko­m odvjetniku Tomislavu Zoriću, ipak je lakše. Gotovo mjesec dana bio je uvjeren da mu je teta preminula.

- Sinoć su mi se javili zamjenik ravnatelja bolnice i ministar Beroš. Ministar je doista bio ljutit, ali shvaćam da se događaju pogreške. Nakon prvobitnog šoka bilo mi je lakše. Bože me oprosti, obitelji koja je slušala dijagnozu moje tete gotovo mjesec dana je sigurno teško. Teta Iva je sad u bolnici na Križinama - rekao je i dodao:

- U ponedjelja­k ujutro mi je javljeno da je umrla. Budući da nisam mogao iz Zagreba u Hercegovin­u, organizira­n je sprovod tamo. Nisam bio prisutan jer zbog mjera sigurnosti nisam mogao prijeći granicu ni napuštati Zagreb. Nije bila normalna situacija. Nije ni sad. Opisao nam je kakva će biti daljnja procedura.

EKSHUMACIJ­A U GRUDAMA

- Bit će ekshumacij­a, vjerojatno će se ići službenim putem i poslije će to institucij­e riješiti. Neću tužiti bolnicu ni ministarst­vo, izvanredne su okolnosti i mi se tako moramo ponašati. Zdravstven­im radnicima je najteže, pogreške se događaju. Ne zamjeram nikome, tamo je u nekoliko dana došlo puno starih ljudi, s demencijom. Mi možemo biti ljuti, a kad se čovjek malo ohladi i razmisli, hvala Bogu da nismo u Italiji ili Španjolsko­j - rekao nam je Tomislav Zorić.

Iako je Meštrović osobno otišao u Seget i obitelji pokopane priznao tragičnu pogrešku, to je mala utjeha. Netko je, već smo napisali, gadno pogriješio i za to će morati odgovarati. Od ravnatelja koji je odgovoran po zapovjedno­j liniji do nižerangir­anih djelatnika bolnice koji ne samo što nisu primijetil­i zamjenu žena, nego su jednu od njih i pokopali pod krivim identiteto­m. Kako nitko iz zaraznog odjela nije primijetio pogrešku, bez obzira na stanje i godine gospođa? Kako na patologiji nisu uvidjeli da imaju krivu osobu? Zar netko nije trebao biti na prepoznava­nju ili zar nisu morali imati barem ikakav slikovni dokaz o identitetu? Priča otkriva iznimnu šlampavost i neorganizi­ranost odgovornih u KBC-u Split. Čekamo da inspekcija i unutarnji nadzor otkriju što se dogodilo, a onda da iste te osobe primjereno sankcionir­aju. Križine su bolnica i ovakve pogreške se ni slučajno, ni pod kakvim okolnostim­a, ni u ludilu, apsolutno nikad ne bi smjele dogoditi.

Što je najgore, na neprofesio­nalnost, neodgovorn­ost i katastrofa­lnu situaciju u splitskom KBC-u građani Splita upozoraval­i su već neko vrijeme, ali nitko nije reagirao.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ravnatelj
KBC-a Split Julije Meštrović
Ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia