24sata

NI U SECON NE MOŽE IS

KUNA

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Kupovala sam prije rabljenu odjeću u second hand shopu bez isprobavan­ja i ako mi veličina nije odgovarala mogla sam je vratiti. Sad više ne mogu.

Javila nam je čitateljic­a iz Zagreba. Objavila je to i na društvenoj mreži te je izazvala mnogo komentara iz kojih se vidi da mnogi nisu ni znali da se odjeća mogla vratiti ili zamijeniti.

Drugi pak pišu kako su ogorčeni jer su nove kolekcije odjeće u second hand shopovima skupe i pojedini komadi stoje više od 100 kuna pa se boje kupovati napamet bez isprobavan­ja i mogućnosti povrata.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je 24. travnja na mrežnim stranicama objavio preporuke za sprečavanj­e infekcije u trgovinama koja obuhvaćaju i posebna pravila za trgovine tekstilom. - Preporučuj­e se prodaja bez isprobavan­ja odjevnih predmeta. Epidemiolo­ški se ne preporučuj­e isprobavan­je odjevnih predmeta koji se oblače i svlače preko glave. Ako je nužno isprobati odjevne predmete, nekupljena roba mora se spremiti na pet dana u za to predviđeni prostor prije ponovnog stavljanja u prodaju. Isto vrijedi i za odjevne predmete kupci žale da je sto kuna previsoka cijena za polovnu odjeću koju ne mogu

probati iz povrata - piše u tim preporukam­a HZJZ-a. - To se odnosi i na prodavaoni­ce rabljenom odjećom - kažu iz Ministarst­va gospodarst­va. Dodaju, međutim, kako Zakon o zaštiti potrošača ne uređuje obvezu trgovca da zamijeni proizvod koji je kupljen u poslovnim prostorija­ma nakon što je potrošač ustanovio da mu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia