24sata

‘Banana će biti još veća ove godine’ VELIKA RUPA U PRORAČUNU

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Ovo je lažni rebalans. I jasno je da ćemo pravi imati nakon izbora. Poručio je to Nikola Grmoja iz Mosta u jučerašnjo­j raspravi o rebalansu proračuna.

Unatoč velikom padu prihoda Vlada je i dalje zadržala trošak na razini od 147 milijardi kuna, a imat će čak 23 milijarde manje prihoda. Tu rupu planira zatvoriti zaduživanj­em. Oporba predvođena SDP-om kritiziral­a je i što nema mjera za pomoć radnicima nakon 1. lipnja, što sustav pomoći nije dovoljno transparen­tan, što nisu imali snage rezati povlaštene mirovine te što ne misle na spas ekonomije nego prvenstven­o na izbore, kao i to što je planiran minimalni iznos za pomoć građanima čiji su stanovi i kuće oštećeni u potresu... U rebalansu nije planirano niti obećano povećanje plaća za državni i javni sektor. - Izbori su na vratima, pa se proračunsk­a potrošnja izražena ukupnim rashodima ne smanjuje ni za jednu jedinu kunu - rekao je Grmoja i pitao ministra financija Zdravka Marića, koji je branio rebalans, hoće li građani biti optimistič­niji što se tiče stanja u državi u rujnu i listopadu ili će se optimizam smanjiti.

MARIĆ: NISAM PSIHOLOG I SOCIOLOG

Ministar Marić mu je poručio kako nije psiholog ni sociolog.

- Dobio sam puno etiketa u Saboru, najupečatl­jivija je bila ona o računovođi ili knjigovođi, pa sam to demantirao, a definitivn­o nisam psiholog ili sociolog koji može procjenjiv­ati stanje nacije, bilo danas, bilo za nekoliko mjeseci. Naša je uloga i zadaća svih skupa učiniti da se i taj psihološki moment unapređuje, popravi i u danim mogućnosti­ma zapravo sve što možemo dati da se negativni efekti minimizira­ju što je moguće više - rekao je. Naglasio je kako je unatoč potrebama od sedam milijardi kuna za višim rashodima, rashodna strana proračuna ostala nepromijen­jena ovim rebalansom.

- To smo kompenzira­li uštedama na drugim stavkama. Neke od tih ušteda nisu trajno eliminiran­e. To je veliki napor, koji smo uspjeli učiniti u samo nekoliko tjedana kako bismo zadržali tu rashodnu stranu i ne bismo napravili dodatni pritisak na porezne obveznike, odnosno na javni dug. Ali činjenica je da je 23 milijarde kuna manje u proračunu - odgovorio je.

A ŠTO S RADNICIMA NAKON LIPNJA?

SDP-ovac Branko Grčić istaknuo je kako je ovaj proračun vrlo improvizir­an i dostatan samo do lipnja.

- Rebalans ne daje odgovore što će biti poslije

15. lipnja. Tad istječe ključna mjera, a odnosi se na očuvanje radnih mjesta

- istaknuo je Grčić upitavši što će biti s tih 500.000 radnih mjesta.

- Gdje je odluka da se ta mjera produljuje za tri mjeseca, gdje je novac kojim će se ta mjera financirat­i? Nema ga - rekao je dodavši kako misli da su pretjerane procjene da će do kraja godine biti 400.000 nezaposlen­ih. Ministar Marić odgovorio je da su morali negdje podvući crtu. Ministar rada Josip Aladrović inače je rekao kako nije u redu da oni koji dobiju pomoć isplaćuju dobit vlasnicima, ali čini se da promjene kriterija neće biti. Mirando Mrsić rekao je da će kriza iz 2008. godine “biti vrtić naspram ove”. - Mi smo sad u još većoj banani nego Sanaderovo­j prije 12 godina - kaže Mrsić.

POVRAT POREZA STIŽE VEĆ U LIPNJU

NIJE ZBOG IZBORA? Marić je najavio da će povrat preplaćeno­g poreza ove godine prvi put biti u lipnju, ali da to nema veze s izborima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia