24sata

ON NAS JE SPASIO RANJENE I GLADNE

HRABRI RATNIK Preminuo je vukovarski branitelj Siniša Mataija Rambo (55), suborci ga se sjećaju kao heroja koji ih je spašavao u teškim situacijam­a

- Piše: RENATA RAŠOVIĆ/VEČERNJI LIST

Vukovar je izgubio još jednog heroja obrane grada u Domovinsko­m ratu. Rođeni Vukovarac, Siniša Mataija Rambo umro je iznenada u jutarnjim satima subote, u 55. godini u Zagrebu, koji je nakon pada grada postao njegov drugi dom.

Rambo, kako su ga zvali, ne bez razloga, bio je pripadnik legendarne 204. vukovarske brigade, koji je svoj grad branio na brojnim punktovima do posljednje­g ispaljenog metka, do posljednji­h dana. Upravo u tim, presudnim danima bitke za Vukovar, Siniša se borio s pripadnici­ma postrojbe HOS-a, koji ga zbog toga smatraju pridruženi­m članom ili, jednostavn­o, svojim bratom.

Siniša Mataija je za njih bio “sveratnik”, nevjerojat­no hrabar, spretan, savršeni “čistač”, korektor topništva. Kasnije je pristupio 5. gardijskoj brigadi, poznatoj i kao “Sokolovi”, te sudjelovao u operaciji Maslenica, kojom je u siječnju 1993. godine, u samo 72 sata, Hrvatska oslobodila zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovn­u luku Zemunik, okrenuvši tako tijek Domovinsko­g rata.

Sad se suborci s velikom tugom od njega opraštaju na društvenim mrežama.

Damir Radnić je napisao: “Najbolji među nama prvi nas napuštaju”, dok Damir Plavšić ističe kako je preminuo još jedan vukovarski heroj koji sad počiva u Božjem zagrljaju. Željko Mikić, pak, piše da je u

Domovinsko­m ratu upoznao velike ljude, a jedan od najvećih frajera i fajtera bio je upravo Rambo. Oprašta se i francuski dragovolja­c Hervé Rousseau govoreći o odlasku “brata po oružju Jean-Michela, Crvenkape, Damira, Viktorina, Zvone i Igora”. Javio se i Zvonko Milas koji kaže: “Bio je drugačiji od svih i bio je jedan od nas. Živjet će dok nas bude”. U nevjerici je i Damir Markuš Kutina koji kaže da se stvara “nebeska vojska, anđeli naši”. Njemu je, kao i suborcu Igoru Širokom, upravo Rambo u Domovinsko­m ratu spasio život, prisjetio se u razgovoru za Večernji list. - Dogodilo se to u proboju iz Vukovara, kad smo izranjavan­i, gladni, umorni od bitaka i hodanja kroz nepoznato, Igor i ja, leđima naslonjeni jedan na drugoga, jednostavn­o zaspali. Kolona je krenula, a mi smo ostali. Rambo je shvatio da nas nema, vratio se kroz kukuruz, probudio nas, digao i spasio. Nisam siguran koliko bi se ljudi vraćalo po nas i neću to nikad zaboraviti, i naš suborac Igor također. Stvarno je bio veliki čovjek i jako smo ponosni na njega - kaže danas Damir. Suborci su ga posljednji put vidjeli krajem veljače u Brodskom Stupniku, kad je na vječni počinak ispraćen još jedan od heroja Domovinsko­g rata, Žarko Manjkas Crvenkapa.

Sad će se suborci, nažalost, okupiti na posljednje­m ispraćaju Siniše Mataije u četvrtak u njegovu rodnom Vukovaru, prema želji obitelji, gdje će ga zagrliti hrvatska gruda, za koju se borio i koju je toliko volio.

 ??  ?? Siniša sa suborcima, prvi
zdesna na fotografij­i
Siniša sa suborcima, prvi zdesna na fotografij­i

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia