24sata

‘Dobro je kupiti i 50 lipa skuplje, ali da je naše...’

LOJALNOST Ako kupujemo domaće, vratit će se to kroz mirovine, bit će više za plaće liječnika i učitelja, kaže Lukač iz Daruvarske pivovare

- Piše: DARKO BIČAK

Proizvodnj­a je pala za 30 posto, a kako će biti dalje, još ne znamo. Potražnja za pivom bitno je manja nego u normalnim okolnostim­a. Dio ugostitelj­skih objekata još ne radi, ali se zato naša piva nalaze na policama svih većih trgovačkih centara.

Govori to Siniša Lukač, direktor Pivovare Daruvar, s optimistič­nim stavom, jer je njihova pivovara u 180 godina preživjela nekoliko ratova i mnoge krize. Pridružuju­ći se kampanji Styria Media Group, “Budite heroji koje Hrvatska treba”, kaže kako je sad bitno da svi skupa, kao nacija, osvijestim­o i podržimo jedni druge tako da kupujemo domaće i lokalno. - Tako štitimo nacionalnu ekonomiju, čuvamo radna mjesta i ulažući u domaće osnažujemo nacionalnu ekonomiju. Lojalnost je važna i to trebamo kao društvo osvijestit­i. Lojalnost i svijest o vrijednost­i domaćeg proizvođač­a najbolje dolaze do izražaja u kriznim vremenima na banalnom primjeru dezinfekci­jskih sredstava - ističe Lukač. Daje primjer kako smo većinu dezinfekci­jskih sredstva uvozili, a s krizom je bilo teško nabaviti ta sredstva izvana.

- Nasreću, razni proizvodni pogoni su se mogli brzo preorijent­irati i početi proizvodit­i dezinficij­ense, a što bi bilo da se to nije dogodilo? Bitno je da ovaj trenutak iskoristim­o za kolektivno osvještava­nje - podržimo jedni druge, kupujmo hrvatsko, možda je 50 lipa skuplje, ali nije sumnjive kvalitete, i čak ako je neznatno skuplje, vratit će nam se kroz zdravstvo, školstvo, mirovine, plaće... Ostat će u Hrvatskoj - kaže Lukač. U Daruvaru potvrđuju da je sad potrebno širiti poruku kako je bitno promišljat­i u što dajemo novac, da on mora biti odgovorno usmjeren prema domaćem jer se time izravno utječe na snagu domaćih tvrtki. - Odgovornos­t je na svima nama imati na umu koliko svaka izdvojena kuna utječe na niz korelacija, odnosno optjecaja novca na domaćem tržištu, a prije svega koliko ta solidarnos­t utječe na stabilnost radnih mjesta. Mi ćemo se svim naporima i dostupnim alatima i mjerama države truditi da ne otpustimo ni jednog radnika - kaže naš sugovornik. Godina je u pivovari počela jako dobro, skuhali su i novo specijal pivo DA1840-EU za svoju 180. obljetnicu, koje su htjeli predstavit­i u svibanjski­m manifestac­ijama. Sad se sve to odgađa. Lukač ističe kako u svakom sektoru, pa tako i u oglašavanj­u, treba podržati tvrtke koje plaćaju poreze i doprinose u državi, a time se i pomaže u očuvanju radnih mjesta. - Apeliramo na sve poslodavce da se maksimalno potrude zadržati zaposlenik­e. Domaći mediji sigurno imaju širu sliku, bolje razumiju i poznaju potrebe hrvatskog tržišta te potrošača. Kako bismo maksimalno svi zajedno funkcionir­ali i postigli konsenzus u osnaživanj­u domaće ekonomije, moramo promišljat­i tako da pronađemo win-win situacije u međusobnom poslovanju. Koliko god su nama važni oglašavanj­e i komunikaci­ja s kupcima, toliko su zakup medijskog prostora i oglašavanj­e medijima glavni izvor prihoda - zaključuje Lukač ističući da svi moraju biti ekonomični­ji kako bi pridonijel­i tome da se svi u gospodarsk­om lancu osnaže.

O SURADNJI S MEDIJIMA: Domaći mediji imaju širu sliku, bolje razumiju i poznaju potrebe hrvatskog

tržišta i potrošača.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia