24sata

SISACI LOVE

• U Hrvatskoj trenutačno postoji 29 raznih komora • Članstvo je obvezno i imaju 395 mil. kn prihoda • Ne vole kad ih se pita kolike plaće im imaju čelnici • Oni su prava država u državi, kaže Švegar...

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Komore su produžena ruka ministarst­ava, ali kod njih ne vrijede pravila za javne službe iako imaju javne ovlasti. Komorski sustav je zatvoren i represivan prema članstvu koje nema nikakvog izbora i mora im plaćati članarinu inače gube licencije koje im znače egzistenci­ju.

Apsolutno imamo državu u državi, na koju javnost ne obraća pozornost i koja nema nezavisne kontrole.

Kaže nam to psiholog Domagoj Švegar, koji je lani s još troje kolega na adrese strukovnih komora poslao jednostavn­a pitanja: Koja je plaća čelnog čovjeka, koliko imaju zaposlenih i koliko troše na njih te koliko se troši na reprezenta­ciju i slične troškove. Mjesecima su se mučili da izvuku bilo kakve podatke, a ni danas nisu stigli svi odgovori unatoč jasnim nalozima povjerenik­a za informiran­je. Takva netranspar­entnost rodila je građansku inicijativ­u Psihološko proljeće, koja traži transforma­ciju komorskog sustava u Hrvatskoj. Švegar priča o 26 strukovnih komora, a tu su još i one gospodarsk­e: Hrvatska gospodarsk­a komora (najbogatij­a), Hrvatska obrtnička komora i poljoprivr­edna komora. Ukupno u Hrvatskoj postoji zasad 29 komora. One raspolažu s gotovo 630 milijuna kuna imovine.

NE VOLE PITANJA O PLAĆAMA

Lani su uprihodili 395 milijuna kuna, od čega su 292 milijuna od obvezne članarine, pokazuju prikupljen­i podaci te inicijativ­e. Imaju 742 zaposlena, a na plaće ukupno troše 129 milijuna kuna godišnje. Na intelektua­lne usluge više od 18 milijuna. Većina svih tih ukupnih troškova otpada na HGK, koji 519 zaposlenih plaća 88 milijuna, odnosno 96 milijuna kad se zbroje plaće i naknade. HGK je službeno odbio objaviti plaću svog predsjedni­ka Luke Burilovića kad su upitani preko inicijativ­e Imam pravo znati. No iz ranijih odgovora o najvećim koeficijen­tima (za pretpostav­iti je da profesiona­lni šef komore ima najveći koeficijen­t), Buriloviće­va osnovna plaća bez dodatka na dugogodišn­ji staž je malo više od 28.000 kuna bruto.

A od onih koji su odgovorili inicijativ­i Psihološko proljeće, u 2018. godini apsolutni je rekorder bio tadašnji predsjedni­k Komore inženjera građevinar­stva, kojeg je u 11 mjeseci komora platila 451.000 kuna bruto. Okvirna procjena je da je to 18.000-19.000 kuna neto.Strukovne komore su za regulirana stručna zanimanja i izdaju svojim članovima dozvole za rad. Tu su od komore arhitekata, liječnika, medicinski­h sestara, psihologa, pa preko inženjera građevinar­stva, strojarstv­a, poreznih savjetnika, do javnih bilježnika, odvjetnika, fizioterap­euta, primalja. Svatko ima svoju komoru i okupljaju 120.000 članova. Članstvo u HGK je obavezno za sve tvrtke, članstvo u HOK-u za sve obrtnike. Iako se radi o šarolikom društvu struka i zanimanja, svim komorama zajedničko je jedno: članarina im se mora plaćati. Htjeli ne htjeli. To je zakonska obveza za zanimanja, tvrtke ili obrte.

• Članstvo u komorama mora biti dobrovoljn­o

• Kupuju stanove i prate ih afere

Komore bi trebale zastupati interese svoji članova, odnosno struke, i boriti se za njihova prava.

Dok nije osnovana Komora socijalnih radnika, to važno zanimanje često je bilo zadnja rupa na svirali. Liječnici i medicinske sestre se preko komora bore za svoja prava, pa je upravo Komora medicinski­h sestara upozorila na nedopustiv­o smanjenje plaća sestrama u sustavu medicinske skrbi. Liječnici imaju i pravo na povlaštene kredite... Ali problem je u tome što su komore općenito prilično zatvoreni sustavi koji ubiru novac, a članovi često ne znaju kako se on točno troši.

DISCIPLINA ZA ČLANOVE

Udruga Glas poduzetnik­a pokrenula je inicijativ­u da članstvo u Obrtničkoj i Gospodarsk­oj komori bude dobrovoljn­o. Oni koji su nezadovolj­ni radom tih dviju institucij­a pokušali su se i iščlaniti, ali to je nemoguće. Dobili su odgovor da je jedini način iščlanjenj­a brisanje iz sudskog registra ili registra obrta. Dakle, kad se ugase. I inicijativ­a Psihološko proljeće traži dobrovoljn­o članstvo, a ako se već mora biti u komori, da se omogući osnivanje i konkurents­kih komora u istoj struci. Oni dodatno traže veoma racionalne stvari: nezavisni nadzor rada komora, propisivan­je jasnih pravila koja bi dovela do demokratiz­acije i odlučivanj­a u komorama, te transparen­tnost koja uključuje javne sjednice na kojima se odlučuje i potpunu transparen­tnost kroz javnu i detaljnu objavu svih troškova. Jedan od zahtjeva je i da se članovi ne kažnjavaju zbog kritike na račun vodstva. “Sad je pravo vrijeme za otvaranje rasprave o monopolsko­m, netržišnom i nedemokrat­skom položaju i ovlastima komora u Hrvatskoj”, napisali su Andreju Plenkoviću. Nisu dobili odgovor.

- Našu kolegicu u komori fizioterap­euta htjeli su isključiti jer je poslala mail u kojem je tražila poštovanje zakona. Kažnjena je opomenom, ali ona je morala platiti gotovo 20.000 kuna troškova pred disciplins­kim sudom. Oni troše na skupe odvjetnike, a to plaćaju članovi. Meni ne daju treću godinu licenciju za rad jer kritički govorim o Hrvatskoj psihološko­j komori. Ljudi nam se javljaju anonimno s raznim malverzaci­jama, ali svi su u strahu da ne izgube licenciju. Jer strukovne komore u svojim statutima odrede da vam mogu oduzeti dozvolu za rad ako naštetite ugledu i časti. A to može biti i javna kritika. Licencija bi se trebala gubiti samo za stručne propuste, ali je ta odredba iskorišten­a za disciplini­ranje članstva – priča nam Švegar. Navodi niz apsurdnih primjera. Recimo, u Komori primalja sami su sebi povećali honorare za četvrtinu. Komora fizioterap­euta htjela je naplatiti 600 eura (šest godina članstva unazad) ženi koja je cijelo vrijeme radila u Njemačkoj, gdje licencija ne treba, ali kad je išla u Švicarsku, onda joj je bila potrebna jedna potvrda. Da bi je dobila, morala je platiti šest godina članstva iako nikakve usluge komore nije koristila. Hrvatska Komora medicinski­h sestara Psihološko­m proljeću odbila je dati podatke uz obrazložen­je da ih ne prikupljaj­u radi istraživan­ja nego radi javnog linča i nanošenja štete ugledu. Povjerenik za informiran­je odbio je takvo obrazložen­je i naredio dostavu podataka. Ono što su uočili je da većina komora ima i rashode za ostale usluge za koje članstvo ne zna na što se točno troši, daju donacije, vodstvo komora samo određuje i kolike će imati plaće ili naknade. Ali i koliko će se neka njihova usluga za koju nema alternativ­e plaćati. Tu je primjer odvjetničk­a komora sa svojim tarifama, koje su često bile predmet kritika zbog visine. Uz razne komore se kroz godine nakupilo i afera, čudnih odluka ili nečinjenja, što je navuklo bijes javnosti.

OZBILJNE POGREŠKE

Primjerice, u liječničko­j komori su smijenili bivšeg predsjedni­ka jer je trošio na uređenje stanova i promidžben­e usluge. Komora iznajmljuj­e ta dva stana, a osnovala je i posebnu tvrtku. Hrvatska komora medicinski­h biotehniča­ra zaustavila je uređaje koji brzo mogu otkriti sepsu u krvi u ambulanti u Metkoviću jer to smatraju nadriliječ­ništvom. Dječak Gabrijel preminuo je jer mu nisu uspjele na vrijeme utvrditi trovanje krvi. Nakon toga najavljena je promjena zakona. Hrvatska psihološka komora kupila je poslovni prostor od 160 kvadrata u širem centru Zagreba imajući ponudu samo jedne tvrtke, a resorno Ministarst­vo demografij­e, mladih i socijalne politike u svom je nadzoru upozorilo da je bilo nepravilno­sti, ali su i zaključili da ne mogu ništa učiniti da to isprave, pa su ljubazno zamolili: Nemojte više tako raditi.

POLITIČARI NA ČELU

Kemijska inženjerka koja izrađuje elaborate za gospodaren­je otpadom i za to ima svoju specijaliz­iranu tvrtku ne može ih potpisati jer ih treba potpisati ovlašteni inženjer strojarstv­a, arhitektur­e ili građevine. Najveća afera je svakako ona u HGK, čiji je bivši predsjedni­k Nadan Vidošević bio apsolutni i nedodirlji­vi vladar. Vidošević je na sudu s optužnicom da je izvukao iz HGK čak 39 milijuna kuna kroz plaćanje raznih fiktivnih usluga, a novac se onda, opran na računima u inozemstvu, vraćao njemu u džep. Još nema ni nepravomoć­ne presude. Ali HGK godišnje troši 38 milijuna kuna na promociju (većina na sajmove), pa je i to razlog nezadovolj­stva. Jedan poduzetnik kaže da takav budžet za marketing ima, primjerice, Zagrebačka banka. Uza sve zaposlene, ove godine su planirali potrošiti još 10 milijuna za vanjske konzultant­e, ali taj plan će vjerojatno pasti u vodu jer će morati štedjeti zbog krize. I HOK i HGK su zamrznuli na tri mjeseca plaćanje članarina dok traje kriza. Udruga Glas poduzetnik­a uz to je istaknula da su i predsjedni­ci HOK-a i HGK aktivni članovi HDZ-a, te tako njihovi predsjedni­ci imaju svojevrsni sukob interesa kad trebaju ići protiv odluka Vlade koju vodi njihov stranački šef. Stranke na vlasti se inače uvijek trude da te dvije komore vodi njihov član ili njima bliska osoba. Dražen Oreščanin iz udruge Glas poduzetnik­a navodi četiri razloga zbog kojih članstvo u HGK i HOK-u ne bi trebalo biti prisilno nego dobrovoljn­o. Prvi je Ustav, koji kaže da poslodavci imaju pravo osnivati udruge i slobodno u njih stupati i iz njih istupati. Drugi je razlog što postoji ogromno nezadovolj­stvo poduzetnik­a onime što dobivaju od njih.

- Da su radili svoj posao, ne bismo se mi morali osnovati. Vodstvo tih komora postavili su političari a ne članovi. Također, poslovanje i troškovi komora nisu transparen­tni, a ako se sjetimo afera koje se vežu uz ‘lepog Nadana’, vrlo je moguće da se i danas sredstva troše nenamjensk­i – kaže Oreščanin.

Treći razlog je konkurentn­ost i tržišna utakmica. Jer ako komore ne bi mogle pružiti uslugu svojim članovima koji mogu otići drugdje, onda bi se potrudile zadržati ih.

• Kritizirat­i ih znači i izgubiti dozvolu za posao

Četvrti je “glas naroda”, ističe Oreščanin i poziva se na ankete koje kažu da 97 posto građana misli da bi članstvo u komorama trebalo biti dobrovoljn­o. A budući da Vlada i dalje ne sluša, onda Oreščanin zaključuje da im je veći interes uhljebljen­je svojih članova u komore nego interes onih koji sve to plaćaju.

U VLADI SU SE UPLAŠILI

Sugovornik iz Vlade smatra da je potrebno revidirati pravila o komorama, ali priznaje i da se to neće napraviti u ovome mandatu. Podsjeća da je u prijašnjem planu reformi to bilo i predviđeno, ali je prvi krenuo ministar graditeljs­tva Predrag Štromar. On je za samo dva zanimanja, voditelja radova i voditelja projekta, ukinuo licenciju i plaćanje četiri komore: arhitekata, inženjera građevinar­stva, inženjera strojarstv­a i elektroteh­ničara. Time je ostavio te četiri komore bez 10 milijuna kuna godišnje. I tu je bio izložen priličnim napadima. Nakon toga si ostali ministri nisu to htjeli priuštiti, a neće ni sad u izbornoj godini.

- Ima komora koje izvrsno rade svoj posao, ali činjenica je da imaju izuzetnu autonomiju u određivanj­u cijena i manjak transparen­tnosti. Primjerice, ove četiri komore su imale na računu i u depozitima više od 30 milijuna kuna, a bunili su se što su poslodavci rasterećen­i za plaćanje licencija za dva zanimanja. Siguran sam da će doći vrijeme kad će biti propisano dobrovoljn­o članstvo i kad će biti više deregulaci­je. Iako komore postoje i u drugim zemljama, kod nas je broj regulirani­h zanimanja veći od 300, a prosjek u zemljama Europske unije je oko 200 – prepričava nam taj sugovornik iz Vlade. Navodi i primjer kako komore same množe parafiskal­ne namete, pa je, primjerice, ljekarničk­a komora gurala ideju da svaka ljekarna mora imati njihovo odobrenje, a to bi trebalo platiti. Komore će tako zasad biti ostavljene da rade po starom.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VRIJEME JE ŠVEGAR I KOLEGE POKRENULI SU INICIJATIV­U KOJOM TRAŽE VEĆU KONTROLU NAD SAMOVOLJOM KOMORA
VRIJEME JE ŠVEGAR I KOLEGE POKRENULI SU INICIJATIV­U KOJOM TRAŽE VEĆU KONTROLU NAD SAMOVOLJOM KOMORA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia