24sata

ROBOTI POMAŽU NAŠIM KRAVAMA KRAVA NA DAN DAJE 1300 LITARA MLIJEKA

- Piše: DANIJELA MIKOLA

Ivica Kruljac (45) iz Vladislava­ca nedaleko od Osijeka imao je godina kao danas njegova kći Marija kad je završio školu za autolimara, no umjesto radionice sagradio je štalu i u nju stavio prvih 12 muznih krava.

Bilo je to dobro vrijeme za mljekare, pa je već u prvih nekoliko godina broj krava narastao do 40, a potom se i udvostruči­o. OPG Kruljac ima 70 muznih krava, ukupno 178 kad se uzme u obzir sav podmladak. Osim zaposlenih članova obitelji, Ivice i supruge Slađane te djece Marije (21), Doriana (19) i Marina (8), njihov OPG ima još pet zaposlenih, ali i jednog novog pomoćnika, koji im se pokazao nezamjenji­vim. Naime, OPG Kruljac jedan je od samo desetak u Slavoniji i Baranji koji su aplicirali projekt prema EU i kupili računalnog robota vrijednog 1,2 milijuna kuna koji prati rast i razvoj svake krave, prehranu, laktaciju, gravidnost, zdravlje, a također obavlja mužnju svih krava tempom koji to kravama odgovara. Imaju i robota čistača, koji se nečujno voza između papaka i čisti balegu te ispire tlo, a krave u staji imaju i četku za masažu, za koju nerijetko stoje u redu i čekaju da dođu na red.

Do prije nekoliko godina satima smo čučali pored krava i ručno muzli svaku. Potom sam kupio stroj za mužnju koji je isto tražio pomoć u postavljan­ju na vime, a ovaj robot sve radi automatski. Da stane, ja ne bih znao kako ga pokrenuti. Za to su zadužena djeca, Marija i Dorian. Marija je organizato­rica farme; prati mužnju, prehranu, sakuplja mlijeko, organizira prodaju mlijeka Dukatu, od ostatka pravi svježi i dimljeni sir i nosi ga na prodaju. Dorian radi sve te poslove oko računala i robota, unosi u računalo nove podatke o kravama, ažurira ih, otklanja zastoje i često je sa mnom na polju u traktoru - kaže Ivica dodajući kako svatko ima svoje poslove, ali kad zatreba, svi rade sve. On je zadužen za obradu 100 hektara zemlje, a Marija za ostalo. Na farmi Kruljčevih na dan proizvedu 1300 litara mlijeka. S obzirom na niske otkupne cijene, odlučili su se i na proizvodnj­u sira. Od 200 litara mlijeka svaki dan Marija radi fini polutvrdi i škripavi mirisni kravlji sir, s raznim začinima.

- Kad sam bila mala, bilo me sram što živim na farmi. U školi su me svi zezali da kod nas uvijek smrdi i nitko od prijatelji­ca nije htio doći k meni igrati se. Unatoč tome, pomagala sam tati u svim poslovima oko krava i zavoljela sam ih. Završila sam veterinars­ku školu i trenutno ne razmišljam o fakultetu. Otkad imamo robota, sve je lakše jer on odrađuje mnogo posla. Prije sam morala rano ustajati, a sad nam radni dan počinje oko 7. Radnici dođu prvi i stvarno su odlični. Brinu se o kravama i farmi kao da je njihova. Kad njih nema, nama treba po dva sata ujutro i navečer da nahranimo životinje. Meni još dodatno nekoliko sati da napravim sireve koje vikendom nosim na tržnicu. Nismo imali stanku zbog korone jer sam i tad proizvodil­a i dostavljal­a sir. Tek tad sam shvatila da se sav moj rad i trud oko održavanja web i Facebook stranice isplatio, iako uzme puno vremena - kaže Marija. Sad joj, kaže, prijatelji sami dođu na farmu jer ih zanima kako funkcionir­a robot zahvaljuju­ći kojemu je farma čista i uredna. Tek je na praksi na drugim farmama otkrila koliko je zapravo na njenoj sve lijepo. Krave spavaju na velikim spužvama a na nekoliko mjesta u staji nalaze se spravice koje ih motiviraju na kretanje, češkanje, pa čak i igranje. Svaka ima svoj digitalni čip, koji računalo očitava i po tome određuje njeno biološko stanje. Imaju i markicu s brojem i svaka ima ime.

- Imena kravama daje radnica Jelica, koja se uvijek našali kako ju neka krava podsjeća na neko ime. Znam imena svim kravama koje daju mlijeko. Bobica je najprodukt­ivnija. Daje i po 50 litara na dan, a prosjek je 28. I voli se maziti - kaže. Donedavno je imala problem jer se znala emotivno previše vezati, pa kada dođe vrijeme da krave idu u klaonicu, ona danima plače.

- Tata je rekao da ne mogu biti farmerica ako ću oplakati svaku kravu i tele - zaključila je uz smijeh.

 ??  ?? VRIJEDNA Marija svaki dan radi i sir, koji razvozi i prodaje
VRIJEDNA Marija svaki dan radi i sir, koji razvozi i prodaje
 ??  ??
 ??  ?? SLOŽNA OBITELJ
Svatko ima svoj zadatak na farmi
SLOŽNA OBITELJ Svatko ima svoj zadatak na farmi
 ??  ??
 ??  ?? POMOĆAutom­atski roboti im pomažu u čišćenju, mužnji, ali i češkanju krava
POMOĆAutom­atski roboti im pomažu u čišćenju, mužnji, ali i češkanju krava
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia