24sata

Škola magije u Gorskom kotaru

DOMAĆI HOGWARTS U dvorcu Stara Sušica uče se pravila metloboja, kako se obraniti od mračnih sila i travarstvo

- Piše: EMA KRSTIĆ

Ovo je četvrta godina održavanja nastave u Školi magije Stara Sušica u Gorskom kotaru. To je idealno mjesto zbog arhitektur­e i mističnost­i kojom odiše, kaže Martin Gašparić, predsjedni­k Udruge ljubitelja Harryja Pottera “Ministarst­vo magije Hrvatska”.

Dvorac je iznutra uređen kao planinarsk­i dom. Okružen je šumom, baš kao i Hogwarts. - Škola magije Stara Sušica je hrvatski proizvod inspiriran svijetom Harryja Pottera, ali svoj program temelji na slavenskoj mitologiji i folkloru - kaže Martin. Zamišljena je kao dvodnevno ili četverodne­vno druženje istomišlje­nika i ljubitelja Harryja Pottera te magije općenito, uz niz kreativnih, interaktiv­nih radionica pretvoreni­h u nastavne predmete. Škole su namijenjen­e djeci osnovnoško­lske dobi, od 7 do 15 godina, a program se održava u ljetnim mjesecima. Djeca dobiju poziv za “Hogwarts”. Vlakom, baš kao Harry Potter, putuju do dvorca. Pripadnost domu određuje čarobni plašt. Domovi u koje se učenici svrstavaju bazirani su na slavenskoj mitologiji te nose imena Perun, Jarovit, Lada i Morana. Svaki učenik svojim zalaganjem donosi

Desetak profesora djecu upoznaje s čarobnim svijetom

ili oduzima bodove svojem domu te na kraju škole dom s najviše bodova osvaja nagradu.

- Na predmetu čarobni napici uče osnove kemije kroz zabavne pokuse. Obrana od mračnih sila zapravo su osnove psihologij­e i antibullyi­ng radionica. Tu je i metloboj kao zamjena za tjelesni - kaže Martin i dodaje kako nastavu drži desetak profesora koji su kompetentn­i za držanje predmeta, ali su i sami ljubitelji Harryja Pottera.

ČAROLIJA

 ??  ?? Prvi termin za male mađioničar­e je
20. lipnja
Prvi termin za male mađioničar­e je 20. lipnja
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia