24sata

Na Maksimiru je 13. svibnja bio ratni zločinac Željko Ražnatović Arkan.

- Pišu: D. LUGARIĆ, D. MILIČIĆ, A. BEVANDA

- To nikad neću zaboraviti. U tunelu sam sreo Zvezdinu delegaciju, u kojoj je bio i Arkan. Vjerujte, nije mi bilo ugodno kad nam je Arkan pokazao ispod sakoa za opasačem dva pištolja - prisjetio se Kujtim Shala (55), legenda Dinama. Kaos je trajao satima.

- Cijelo sam vrijeme bio na travnjaku. Iako su mnogi pobjegli u svlačionic­u, pokušao sam zaštititi navijače i Zvonu nakon što je udario policajca - govorio je Josip Kuže, trener zagrebačke momčadi 1990. godine.

I sam je zamalo stradao smirujući situaciju.

LJUBIMAC PUBLIKE

- Kamenje je letjelo posvuda, a policajci su bili brutalni i pokazali su sav svoj primitiviz­am. Robert Prosinečki (51) te je 1990. godine igrao za Crvenu zvezdu, a i danas se vrlo dobro sjeća tih nemilih događaja na stadionu Maksimir. - Izišli smo na teren, ali smo se ubrzo vratili u tunel. Nije bilo nimalo ugodno - rekao je Žuti.

‘BOJAO SAM SE ZA OBITELJ’

- Bilo je strašno. Cijela mi je obitelj tad bila u Zagrebu i zbog njih mi je bilo vrlo teško - govorio je Prosinečki, koji nije očekivao velike nerede. - Zvezda je odsjela u Esplanadi i nije bilo nikakvih problema na dan utakmice za nas. Posjećival­a me i obitelj i ništa nije upućivalo na to da utakmica neće biti odigrana rekao je Robert i dodao:

- Mi igrači Zvezde ni nakon izlaska iz svlačionic­e nismo imali problema. Autobus nam je pod policijsko­m pratnjom otišao sa stadiona te smo ubrzo sjeli u avion i vratili se u Beograd.

Dražen Ladić (57) smatra da je nered “mirisao” u zraku i da sportaši koji su bili iznad politike to nisu mogli spriječiti. - Jedan od povoda za početak rata bio je i taj sukob 13. svibnja. Navijači Dinama nisu više mogli trpjeti represiju policije - kazao je Ladić.

NEMA OPRAVDANJA

- Prije utakmice sa Zvezdom policija ih je premlatila i u Banjoj Luci protiv Borca - izjavio je Ladić pa dodao:

- Često se sjetim svega što se događalo tog dana, ali i nekoliko dana nakon nereda. Tad je bila ustaljena praksa da su za sve krivi hrvatski navijači. Brutalnost policije na Maksimiru ne može nitko opravdati - dodao je Ladić. Nakon brutalnih napada policije na navijače mnogi su ostali ranjeni na zemlji. Samo čudom nitko od navijača Dinama taj dan nije poginuo na Maksimiru.

 ??  ?? Shala je u Dinamu igrao od 1989. do 1991. godine
Shala je u Dinamu igrao od 1989. do 1991. godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia