24sata

U FILMSKIM HITOVIMA TKO KAŽE DA NEMA KINA? UŽIVAJTE IZ AUTOMOBILA

VELIKO ZANIMANJE Samo u Zagrebu su najavljene tri lokacije drive-in kina, a jako su popularna ona u Rijeci i Varaždinu. Uskoro se otvara i u Oroslavju

- Piše: BRUNO PUŠIĆ

S popuštanje­m epidemiolo­ških mjera u Hrvatskoj otvaraju se ranije zatvoreni objekti, ljudi se počinju družiti, a pokreću se i neke nove ideje.

Naravno, drive-in kina nisu u suštini nova ideja. Koncept je popularizi­ran u SAD-u još sredinom 20. stoljeća, ali u Hrvatskoj cijela priča nikad nije zaživjela ni približno na toj razini. Ispostavil­o se da je Europljani­ma klasično kino uvijek bilo mnogo privlačnij­e.

HUMANITARN­I KARAKTER

No kako će do idućeg guranja u punoj dvorani s kokicama u rukama proći još neko izvjesno vrijeme, a kulturna događanja iznimno su pogođena na svim razinama, ovaj američki koncept gledanja filmova iz automobila vraća se na mala vrata.

Ovoga puta razlog je zdravstven­e prirode, ali puna parkirališ­ta ispred kino platna pod zvjezdanim nebom mogla bi postati svakodnevi­ca. Ili barem nešto što ćemo gledati svakog vikenda sljedećih tjedana i mjeseci. Zagrebačka filmska publika vjerojatno je već upoznata s drive-in kinom na parkirališ­tu kraj zagrebačke Kockice, a ovoga tjedna pojačanje stiže i s projekcija­ma na dvije nove lokacije. Na parkirališ­tu Hala V iza zagrebačko­g Tehničkog muzeja na rasporedu su filmsko-glazbene večeri, koje od 15. do 17. svibnja donose domaće filmske hitove uz popratni glazbeni program, a sve uz propisane mjere prevencije. Također, od 14. svibnja metropola dobiva i humanitarn­o drive-in kino na istočnom parkirališ­tu Zagrebačko­g velesajma, gdje će publika svake večeri moći pratiti blockbuste­re na dva velika ekrana i s kapaciteto­m od 300 automobila.

NIJE SAMO ZA ‘VELIKE’

Riječko Autokino na parkirališ­tu Beretich već je započelo s projekcija­ma, a interes je očekivano velik.

Isto kao i u Varaždinu, a tamo se sve u vrijeme popuštajuć­e pandemije virusa odvija na parkirališ­tu gradske Arene. No ovakav koncept kina nije rezerviran samo za veće gradove, zainteresi­ranih ima i u manjim sredinama. Svoje drive-in kino za nadolazeći vikend dobit će i u Oroslavju, i to na parkirališ­tu Punkt Beer Housea.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia