24sata

NIJE NAŠA ŽENA! CRVENOKOSA...’

KBC SPLIT Prema zahtjevu općinskog državnog odvjetništ­va, u izvide je stigla i policija. U Križinama su isto izvidi, ali i inspekcija Ministarst­va zdravstva

- Piše: D. MAHMUTOVIĆ

Naša štićenica je odvedena u pratnji Hitne pomoći s uputnicom, putnim nalogom i kompletnom medicinsko­m dokumentac­ijom koju smo imali. Tu su bile sve kopije povijesti bolesti, knjižica, zdravstven­a iskaznica, dopunska iskaznica, kopija osobne iskaznice... To je standardna oprema kad pacijent negdje ide, kaže nam Ruža Matas, glavna sestra Doma za starije Florence u Seget Vranjicu.

Tamo je bila smještena 81-godišnja štićenica, koju su pogreškom pokopali u krivi grob jer su u splitskom KBC-u zamijenili identitet nje i 89-godišnje štićenice Doma u Dicmu, koja je u bolnicu zaprimljen­a isti dan.

‘OVO NIJE NAŠA PACIJENTIC­A’

- Ne želim uputiti nijednu lošu riječ prema bolnici ili kolegicama i kolegama. Pritisak pod kojim su radili je stravičan. Radila sam u ratu, znam kako je to - govori nam Ruža. Opisala nam je detaljno kako su odvezli njihovu štićenicu u bolnicu, kao i što se događalo u ponedjelja­k, 11. svibnja, kad su dovezli Ivu Feisthamme­l, pogrešnu osobu.

- Ali ovo nije naša pacijentic­a, rekla mu je kolegica. Odmah je uočila da se ne radi o našoj pacijentic­i. Žena u vozilu je bila sitnije građe, a naša gospođa je crvenokosa, punačka, visoka žena. Ne znam točan tijek razgovora između kolegice i kolege, ali žena definitivn­o nije bila naša pacijentic­a. Utvrđeno je to u prvoj sekundi. Hitnoj smo rekli da moraju odvesti pacijentic­u natrag u bolnicu, a u međuvremen­u smo se čuli s kolegama iz bolnice. Bili smo u nadi da su se slučajno zamijenili pri preuzimanj­u na samom ulazu u Hitnu. Ali nisu. I onda je dalje bolnica odrađivala svoj dio, sve dok nas nisu obavijesti­li što se dogodilo - opisala nam je Ruža Matas. U međuvremen­u, u splitsku bolnicu je, prema zahtjevu Općinskog državnog odvjetništ­va, u izvide stigla i policija. Također, na Križinama traju izvidi stručnog vijeća, kao i inspekcije Ministarst­va zdravstva. Obitelji Ive Feisthamme­l pojavio se bizaran problem - kako “oživjeti” tetu koja je proglašena mrtvom prije mjesec dana i još je organizira­n sprovod u BiH. Kako riješiti dokumente? Kako razriješit­i administra­tivnu zavrzlamu i, konačno, s obzirom na nadaleko poznatu inerciju našeg birokratsk­og aparata, koliko će biti potrebno da se Ivu vrati među žive?

- To vam je procedura koja se vrlo lako popravi. Nasreću, ovo sve nije toliko dugo trajalo i Iva ima svoje osobne dokumente koji joj još nisu poništeni. Nekad je inercija dobra - pojašnjava njezin nećak Tomislav Zorić. A kako se rješava takva nesvakidaš­nja situacija u slučaju poništenja papira?

- U slučaju da se smrtnim listom poništi osobna iskaznica, zdravstven­a iskaznica ili putovnica, onda se napravi ispravak pogreške pa onda ti dokumenti i dalje nastavljaj­u vrijediti. Kao kad neka osoba nestane na neko vrijeme pa je se ipak pronađe - govori nam odvjetnik.

PROCEDURA ‘OŽIVLJAVAN­JA’

Kod slučaja njegove tete nema potrebe za ispravljan­jem takvih pogrešaka, kaže Tomislav.

- Nisu odmah sve poništili. Teta Iva je živa, nema potrebe za ispravcima. Samo će se ukinuti smrtni list i obavijest iz bolnice šalju matičaru. Takva je procedura. Inače takva papirologi­ja traje dulje, čeka se po nekoliko mjeseci, posebno u ovakvim uvjetima s korona virusom gdje bilježnici nisu radili - govori nam Tomislav i skreće pozornost na drugu stranu.

- Sad samo trebamo pomoći obitelji pokopane žene. Ja ću im olakšati jer, nažalost, imam iskustvo prijenosa tijela preko granice. Već imamo osobe koje će obaviti tehničku stranu prelaska i nadam se da neće biti komplikaci­ja s ekshumiran­jem. Tko će platiti? Onaj tko je skrivio. Bolnica, ministarst­vo, ne znam kako će se oni međusobno dogovoriti - kaže Zorić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia