24sata

RABLJENE GUME PUNO JEFTINIJE, ALI I OPASNIJE...

IZMJENA Zimske gume u toplijim mjesecima osjetno produljuju put kočenja u odnosu na to kad su na autu ljetne gume. Morate ih spremiti na suho i hladno

- Piše: DUBRAVKO KOLARIĆ

Zbog pandemije korona virusa mnogi još nisu skinuli zimske gume sa svojih automobila i stavili ljetne.

Kako su temperatur­e već dugo previsoke za dobro funkcionir­anje zimskih guma, krajnje je vrijeme da se to učini.

VRLO SKUPA UŠTEDA

Zimske gume, naime, imaju mnogo lošije karakteris­tike na višim temperatur­ama te zbog toga u toplijim mjesecima osjetno produljuju put kočenja u odnosu na to kad su na autu ljetne gume. S obzirom na lošu ekonomsku situaciju, trenutačno mnogi pokušavaju uštedjeti gdje mogu, a tu svakako spadaju i gume. Tako će neki vjerojatno posegnuti za rabljenim gumama.

- Trend kupovanja polovnih guma smanjuje se svake godine, a za to su najzaslužn­ija kontinuira­na edukacija, pristupačn­e cijene novih guma vrhunskih proizvođač­a, ali i dostupnost kupovine na web shopovima. Čak 85 posto kupaca mijenja stare za nove gume čim primijeti prve znakove istrošenos­ti. Ta brojka ne čudi kad statistike nesreća pokazuju da su gume često njihov uzrok - tvrdi Ana Maria Pop, tehničarka za kontrolu i izbor guma njemačke tvrtke Delticom. Dakle, odabir rabljene automobils­ke gume može biti opasan i, na kraju, vrlo skup ako se zbog guma dogodi prometna nesreća. Na portalu Njuškalo pronašli smo bogatu ponudu rabljenih guma, neke se čak poklanjaju, a najjeftini­je se prodaju u bescjenje.

GUME KOJE TREBA BACITI

Najjeftini­je gume koje smo pronašli stoje sedam kuna po komadu, a obilje je onih koje se prodaju za 15, 20 ili 25 kuna. No takve gume su redovito stare, uglavnom desetak i više godina. Pa iako neke od njih ne izgledaju previše istrošene, njihov materijal je izgubio svoja svojstva i one će vrlo loše prianjati na podlogu. Vožnja s takvim gumama koje bi se trebale baciti vrlo je opasna. Na Njuškalu ima i solidnih rabljenih guma starih godinu dana, s malo prevaljeni­h kilometara, no i one mogu kriti opasnosti. Iako na prvu izgleda dobro, nikad ne možete znati je li guma oštećena i prijeti li njezino pucanje u vožnji.

CIJENE U ‘HOTELIMA’

Promjenom guma javlja se i problem gdje s njima. Adekvatan prostor za skladišten­je mora biti suh i prozračan, temperatur­e u njemu ne smiju prelaziti 35 stupnjeva te ne smije imati tragova benzina, ulja, masti... Oni koji nemaju adekvatan prostor, gume mogu ostaviti u “hotelima”. U Hrvatskoj ih je mnogo, no cijene variraju. Neki naplaćuju po danu, a drugi na šest mjeseci. Pa iako se 30 lipa po danu i gumi čini malo, na kraju će se taj iznos popeti na više od 200 kuna za sezonu. Mnogo transparen­tnije su ponude za čuvanje na šest mjeseci, a one se kreću od 100 kuna za set guma.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia