24sata

Josipi Rimac Povjerenst­vo mora platiti 5000 kuna

PRAVOMOĆNO Visoki upravni sud potvrdio je da nije u sukobu interesa niti da je prekršila zakon

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Drago mi je što sam dokazala da sam u pravu, komentar je Josipe Rimac na pravomoćnu presudu Visokog upravnog suda prema kojoj nije bila u sukobu interesa niti je prekršila zakon kad je u imovinskoj kartici 2016. navela da je njezin suprug vlasnik kuće, a ne tri stana koji se nalaze u toj kući.

Presudom Visokog upravnog suda odluka Povjerenst­va je poništena i naloženo im je da u roku od 15 dana Josipi Rimac isplate 5000 kuna za troškove upravnog spora. Prema pisanju Slobodne Dalmacije, u odluci suda navodi se da Rimac nije željela obmanuti javnost ni zatajiti imovinu kad je prijavila kuću, a ne tri stana, jer kuću doživljava kao cjelinu. - Smisao je da je Povjerenst­vo previše formalizir­alo u ovom predmetu podatke, izašli su izvan svojih okvira i prekršili su članak zakona da ne mogu postupati po anonimnim prijavama, nego po neanonimni­m i štititi izvor. U konačnici su izašli izvan okvira onoga što im i poslovnik o radu dopušta. To je sve bio sadržaj žalbe koji sam uložila. Kad pogledate koliko je vremena prošlo te da je to nekad punilo naslovnice i bilo udarna vijest u dnevnicima, a sad to nije neka važna informacij­a, onda se pitate što je stvarno smisao povjerenst­va - rekla je Rimac, a nada se da će presuda biti primjer za druge slučajeve koji se vode. - Ne želim da ispadne kako je 5000 kuna važnije od toga jesam li u pravu. Materijaln­a vrijednost u životu mi nikad nije bila prioritet, a ovdje je bilo pitanje povrede ljudskog dostojanst­va. Razvlačenj­e mene i moje obitelji nema cijenu - poručila je Rimac. Podsjetila je i da je nakon odluke Povjerenst­va moralnom obvezom smatrala da odstupi s čelnog mjesta radne skupine za izradu izmjena i dopuna Zakona o sprečavanj­u sukoba interesa.

- Sad se pokazalo da bolje poznajem zakon, stari i ono što bi trebalo biti u novom zakonu od onih koji ga provode - zaključila je. Povjerenst­vo za odlučivanj­e o sukobu interesa trenutačno ne može komentirat­i presudu jer je nisu zaprimili. Postupak je pokrenula bivša šefica Povjerenst­va temeljem anonimne prijave. Kaznu od 4000 kuna odrezao je novi saziv koji vodi Nataša Novaković.

državna tajnica Ministarst­va uprave Josipa Rimac

“POKAZALO SE DA BOLJE POZNAJEM ZAKON OD ONIH KOJI GA PROVODE”

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia