24sata

Skrinja je radi punih 30 godi

- Piše: H. TKALČEVIĆ, D. PLANTAK

Nakon gotovo pet mjeseci Smiljana Srnec ponovno će sjesti na optuženičk­u klupu Županijsko­g suda u Varaždinu, gdje joj sude zbog optužbi da je u ljeto 2000. godine ubila sestru Jasminu Dominić (23) te njezino tijelo sakrila u zamrzivač.

Prema optužnici Jasmina je ubijena s pet do šest udaraca tupim tvrdim predmetom, koji u istrazi nije pronađen, a zatim je njezino tijelo skriveno u zamrzivač, gdje je ostalo punih 19 godina, do 16. veljače 2019. godine. Riječ je o starom zamrzivaču dimenzija 112x60x82 centimetra, koji se nalazio u hodniku ispod stepenica obiteljske kuće u Palovcu, gdje su sestre živjele s roditeljim­a. Kako neslužbeno doznajemo, proizveden je još krajem 1980-ih godina, što znači da je ispravno radio više od 30 godina. Stari zamrzivač sačuvao je tijelo i dokaze, pa su vještaci zagrebačko­g Centra “Ivan Vučetić” u njemu pronašli i dva važna traga. Na crnoj vreći koja je bila vezana najlonskom čarapom oko Jasminine glave pronašli su otisak desnog palca Smiljanine ruke. Kako je riječ o predmetu koji se koristi u kućanstvu, taj je otisak mogao dospjeti na vreću i tijekom ranijega korištenja. No u poplunu koji je bio preko Jasminine glave vještaci su našli komadić ružičaste gume za koju smatraju da je vrh prsta gumene rukavice koji se odlomio tijekom manipulira­nja tijelom. Na tom komadiću gume pronašli su Jasmininu krv. Na posljednje­m ročištu, 21. siječnja ove godine, Smiljana je trebala iznijeti svoju obranu i reći što zna o Jasmininu ubojstvu.

NEMA DOKAZNOG PRIJEDLOGA

To ročište odođeno je jer je njezin branitelj, odvjetnik Krešimir Golubić, zatražio izbacivanj­e zapisnika o očevidu nad škrinjom te još neke dokaze kao nezakonite. Sud je zahtjev odbio, a obrana se žalila. Nakon što je Vrhovni sud nedavno odbio žalbu, sudac Tomislav Brđanović novo je ročište sazvao za 14. svibnja. Odvijat će se uz primjenu epidemiolo­ških mjera opreza u velikoj dvorani varaždinsk­og suda. Prvi put javnost neće biti u sudnici već će raspravu pratiti videolinko­m. Zbog proteka vremena ona će formalno početi ispočetka, a zatim, ako ne bude novih dokaznih prijedloga, prelazi se na iznošenje obrane. Kako doznajemo, u spis u međuvremen­u nije stigao nikakav novi dokazni prijedlog, no oni se mogu predlagati i tijekom samog ročišta. Predsjedni­k sudskog vijeća tad bi prvo trebao odlučiti prihvaća li ili ne taj prijedlog. Sudac Brđanović dosad je uglavnom odbijao prijedloge obrane za novim vještačenj­ima ili pozivanjem novih svjedoka. Smiljanu na suđenje dovode iz varaždinsk­og zatvora, gdje se nalazi od uhićenja u veljači prošle godine.

OBRANA SVALJUJE SVE NA OCA?

U istražnom je zatvoru zbog opasnosti od ponavljanj­a djela, a Vrhovni sud smatra da razlozi zbog kojih je određen i produljiva­n i nadalje postoje. Smiljana se na početku suđenja izjasnila da se ne osjeća krivom i da nije ubila sestru. Njezin branitelj je već u uvodnom govoru dao naslutiti u kojem će se smjeru kretati njezina obrana. Smiljana pokušava dokazati da nije ona nasilni član u obitelji te da nije jedina lagala o tome gdje joj je sestra. U prilog tome navode i jednu kaznenu te dvije prekršajne prijave pokojnog oca djevojaka Martina Dominića zvanog Fredi, omiljenog nogometaša lokalnog nogometnog kluba Palovec. Kaznenu je dobio nakon što se u kafiću potukao s muškarcem i teško ga ozlijedio, a prekršajne za tučnjavu i obiteljsko nasilje nad Smiljanom. Inače, dosad je

Jasminino tijelo našli su Smiljanina kći i njezin nevjenčani suprug

adresar i člansku iskaznicu Knjižnica grada Zagreba. Osobna i putovnica istekli su još u srpnju 2003. Policajcim­a su ispričali da su kćer posljednji put vidjeli u kolovozu 2000. godine, da studira u Zagrebu te kako joj nije svojstveno da se ne javlja.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia