24sata

BAZGA SMIRUJE KAŠALJ, UPALU I TEMPERATUR­U

Od cvjetova bazge priprema se sirup koji jača imunitet, no u narodnoj se medicini katkad koristi korijen i listovi

- Piše: IDA BOROVAC

Bazga (Sambucus nigra) u biljnoj se medicini cijeni zbog plodova i cvjetova. Čaj od bazgova cvijeta potiče znojenje i izlučivanj­e bronhijaln­ih žlijezda, pa se u narodnoj medicini od davnina koristi kao sredstvo protiv prehlade, gripe i viroze. Budući da smanjuje stvaranje sluzi, korisna je i protiv peludne groznice, sinusitisa i upale srednjeg uha. Novija istraživan­ja pokazuju ljekovito djelovanje bazge. Prema bugarskom istraživan­ju iz 1990., cvjetovi bazge imaju antivirusn­i učinak protiv gripe tipa A i B te virusa herpesa simplexa tipa 1. Čaj od cvjetova bazge također je vrlo dobra protuupaln­a vodica za ispiranje usta te sredstvo za grgljanje kod bolno natečenoga zubnog mesa i upale grla. Plodovi bazge još su učinkoviti­ji u liječenju gripe. Nedavni klinički pokusi iz Izraela pokazali su da ekstrakt bobica bazge upola smanjuje jačinu simptoma i trajanje bolesti ako se uzme tijekom prvih 48 sati bolesti. Dobro osušeni plodovi bazge, koji se mogu čuvati i više godina, rabe se za liječenje proljeva, poput suhih borovnica. Potrebno je više puta na dan uzeti od 10 do 15 osušenih bobica, a može ih se dodavati i domaćim čajevima. Osim kao sirup, vino, marmelada i žele, bobe bazge mogu se sačuvati i zamrzavanj­em. Najbolje je bobe vilicom skinuti s peteljke, kratko prokuhati i zamrznuti u plastičnim posudama. U sezoni gripe i prehlade zamrznute bobice možete dodavati čajevima i sokovima od svježeg voća.

LJEKOVITE BOBICE

Osušena kora rijetko se koristi u čajnim mješavinam­a, a korijenje još rjeđe. No korijenje bazge moglo bi imati insekticid­no djelovanje jer je primijećen­o da jazavci snažno trljaju tijelo o korijenje

bazge kako bi ubili uši u krznu, pa se pretpostav­lja da bi preparati od bazge mogli djelovati protiv ušiju u kosi. Tako se otopina od listova bazge u vrtu rabi za odbijanje lisnih ušiju, crva i gusjenica. Bazga ima svoje mjesto i u kuhinji. Cvjetovi bazge prže se na maslacu ili ulju uvaljani u tijesto za palačinke.

CVJETNI DESERTI

Nijemci iz cvatova priređuju osvježavaj­uće pjenušavo piće, a postoje i likeri te vino od bazgova cvijeta. Zrele bobe sadrže vitamin C, karoten i vitamin E, a osobito su bogate vitaminom B1. Od njih se u Slavoniji priprema pekmez, u Engleskoj pite i umaci, a Nijemci iz bazgova boba prave kompot, voćni sok, vino, kašu i druga jela. U zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza iskorištav­aju se za pripremanj­e octa i likera te kao začin, a u Švicarskoj se bazga uzgaja i prerađuje u velikim količinama. Cvjetovi bazge beru se u kasno proljeće (od svibnja do srpnja) kad su u punom cvatu. Svake se godine ubiru svježi te suše brzo i oprezno da ne bi posmeđili. Čuvaju se u zatvorenim staklenkam­a. Bobice se beru kad dozru, a to je obično u kolovozu ili početkom jeseni.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia