24sata

KĆI POSTOLARKA BOLJA I OD TATE...

VRIJEDNA Prve cipele Matea (23) napravila je već s 15 godina i trebalo joj je mjesec dana. Sad već može voditi posao kad joj je tata na putu

- Piše: MARIJANA MATKOVIĆ

Cijela moja obitelj oduvijek je vezana uz ovaj obrt. Ja sam u radionicu gotovo svaki dan dolazila još dok sam išla u srednju Školu za primijenje­nu umjetnost i dizajn. Ovdje bih pričekala mamu, da ne moram sama tramvajem do kuće, i tako sam pomalo počela raditi.

Prve cipele napravila sam još s 15 godina. Doduše, kolegama je za jedan par trebalo od pet do sedam dana, meni mjesec, ali krenulo je, priča u šali Matea Kučko (23), najmlađa hrvatska postolarka, koja pomalo ulazi u posao i priprema se za preuzimanj­e obrta, poznatog salona za izradu muških i ženskih cipela po mjeri “Zlatko” u zagrebačko­j Ilici.

KREATIVAN POSAO

Njezin otac Bruno Budiselić obrt je preuzeo od oca Zlatka, Matejina djeda, i punih je 35 godina u radionic, često po 12 sati na dan. Kaže kako se nada da će za šest do sedam godina Matea u potpunosti preuzeti posao, a ona se nada da će tata i nakon toga dolaziti barem da je savjetuje.

- Puno sam toga već naučila o ovom poslu, no od tate sam naučila i to da se svaki dan ponešto novo nauči, jer je posao vrlo kreativan, trendovi se brzo mijenjaju, pa stalno treba raditi na sebi - kaže Matea dok s tatom komentira boju paste kojom će premazati klasične muške svijetlosm­eđe mokasine. Iako kaže da više gotovo i nema tajni posla koje bi joj tata trebao otkriti, voli se konzultira­ti s njim.

- Navikli smo tako svi u radionici, pa kad tata ode na put radi nabave, rado se konzultira­m s kolegama, a ponekad i oni mene pitaju za mišljenje. Mogu reći da se i bez njega dobro snalazimo, rijetko ga trebamo zvati da bismo nešto riješili - priča Matea.

Mnogi koji dođu u radnju nemalo se iznenade kad uvide da Matea nije samo za pultom, nego da se odlično snalazi u svim koracima - od procjene može li se cipela popraviti do toga hoće li se to kupcu isplatiti, pa do uzimanja mjere, prezentaci­je modela i materijala kod dogovora za izradu novih cipela.

- I kupaca za cipele po mjeri još ima, iako one cijenom znatno odskaču od ‘konfekcije’. No šivana cipela je jamstvo kvalitete i možete biti potpuno sigurni da se godinama sigurno neće raspasti - objašnjava Matea. Iako je praktično odrasla uz dvoje postolara i dio djetinjstv­a provela u radnji, u srednjoj školi izabrala je smjer arhitektur­e te nakon toga upisala i studij i umalo otišla u druge vode.

PREKINULA STUDIJ

- Od malih nogu volim crtati i bliska mi je umjetnost pa sam nekako u arhitektur­i pronašla taj spoj. Prekinula sam studij jer sam već s 20 godina postala mama, no nadam se da ću ga jednog dana završiti izvanredno - priča. Kćerkica sad ima oko 2,5 godina, pa ona i suprug balansiraj­u između radnih obaveza, tako da je ona čuva ujutro, a on poslije podne. Ti će planovi, dodaje, ovisiti i o tome kako će biti s poslom. Ona i tata već imaju planove za širenje, a Matea se nada da će u njih uspjeti uključiti i starijeg brata, koji dosad nije pokazao interes da se ozbiljnije okuša u izradi cipela. - On se bolje snalazi za računalom, razumije tajne on-line kupovine, pa vjerujem da bismo zajedno mogli napraviti dobar posao. Planirali smo otvoriti on-line prodaju i već tražimo rješenja za to da kupcima omogućimo da na stranici mogu provjeriti kako bi im neki model izgledao u drugoj boji i slično - zaključuje.

 ??  ?? U salonu ‘Zlatko’ izrađuju cipele po narudžbi
U salonu ‘Zlatko’ izrađuju cipele po narudžbi
 ??  ?? UČI SVAKI DAN
Mateu i kolege pitaju za savjet
UČI SVAKI DAN Mateu i kolege pitaju za savjet

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia