24sata

HNL u lovi NOVIM UGOVOROM SVAKI KLUB U HNL-U NA GODINU BI MOGAO DOBITI MINIMALNO ŠEST MILIJUNA KUNA!

- Piše: DUBRAVKO MILIČIĆ

Sedam kuverti bilo je na stolu na drugom katu hotela Hilton. U tih sedam kuverti bila su imena ponuđača za Prvu HNL. Vlado Iveta, tajnik HNS-a, otvorio je svaku kuvertu i naglas pročitao imena, a potom je proslijedi­o javnom bilježniku Bori Bubnjiću, koji je zapečatio i popisao ključne podatke o ponudama.

Klubovi su dobili sve podatke, osim cifre, a njom će biti itekako zadovoljni. Naime, u HNS-u nisu htjeli da kod svakog od sedam ponuđača izađe brojka koliko je ponudio jer tek slijede pregovori o konačnoj cifri. Logično, jer bi netko mogao stati na, primjerice, deset milijuna eura jer je njegova ponuda u tom trenutku najveća. Ovako, brojke su tajne, a želja je da se dođe do 20 milijuna eura. Svi podaci su uneseni u zapisnik, a u njima je početna cifra. Sve je, naravno, zapečatio javni bilježnik. E, sad, HNS će razmotriti najbolje ponude i o njima će obavijesti­ti klubove. Tek u tom trenutku će svatko moći pogledati kolika je bila početna a kolika je završna cifra.

- Kad ne bi bilo javnog bilježnika, netko bi mogao reći: ‘Rekli su imena firmi, uzeli kuverte, a tko zna što je u njima stajalo’ - rekao je Marijan Kustić, prvi operativac HNS-a.

Novim ugovorom o TV pravima HNL će napraviti značajan iskorak jer ovo što sad zarađuju je “sića”. Točnije, otprilike 12 milijuna kuna ima deset klubova Prve HNL po sezoni po aktualnom ugovoru, a klubovi su se dogovorili da 20 posto od te cifre ide prvaku. Dinamo, primjerice, prema tom dogovoru, dobije otprilike 2,4 milijuna kuna na godinu. S novim ugovorom Dinamo bi mogao dobiti pet puta više, odnosno za naslov hrvatskog prvaka mogao bi dobiti i deset milijuna kuna!

Čak sedam ponuda pokazuje da za HNL vlada veliki interes, što je razumljivo s obzirom na to da je Hrvatska viceprvak svijeta. Naravno, HNS je već oformio i peteročlan­u komisiju za pregovore, a u njoj su Davor Šuker, Kustić, Markulin, Mišković i Vučemilovi­ć-Šimunović. Oni će obaviti razgovore s najboljim ponuđačima, a sve bi trebalo biti gotovo do 31. svibnja. Tad će se znati tko je dobio TV prava i koliki će se novac sliti u blagajnu...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia