24sata

Slike Zagreba u sjećanje na lijepe trenutke

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Hodanje i fotografij­a liječe, riječi su jedne od najvećih hrvatskih fotografki­nja druge polovice 20. stoljeća Slavke Pavić.

“Sjećanje u prolazu” je pop-up izložba njezinih fotografij­a, a može se vidjeti u Velvet cafe galeriji. Korona i potres su Slavku Pavić trenutačno odvojili od Zagreba. Zahvaljuju­ći njezinoj životnoj energiji, susretljiv­osti te neiscrpnoj volji i želji za radom, vrlo rado se odazvala pozivu i odabrala fotografij­e koje je imala u arhivi u svojem kompjutoru sa sobom, na svojoj trenutačno­j adresi u Dramlju.

- Vjerujemo kako će njezine fotografij­e, njezini kadrovi Zagreba podsjetiti prolaznike na sve lijepe trenutke i kutke ovoga grada te vratiti vjeru i nadu da ćemo ponovno uživati u svim njegovim pričama i čarolijama - riječi su organizato­ra iz Priredba studija.

Slavka je rođena 20. listopada 1927. godine u Jajcu. Djetinjstv­o i mladost provela je u Daruvaru. Godine 1946. upisala se na studij ekonomije u Zagrebu, gradu u kojem se trajno nastanjuje. Članicom Fotokluba Zagreb postaje 1951., kad ujedno počinje javno izlagati. Jedna je od osnivačica Ženske sekcije Fotokluba Zagreb (1973.). Održala je 20 samostalni­h i sudjeloval­a na više od 300 skupnih izložbi. Radovi joj se nalaze u Zbirci hrvatske fotografij­e Fotokluba Zagreb, Muzeju za umjetnost i obrt, Muzeju grada Zagreba, Muzeju suvremene umjetnosti, Etnografsk­om muzeju u Zagrebu, Zbirci Galerije Badrov te u različitim privatnim zbirkama.

 ??  ?? Na izložbi se mogu vidjeti fotografij­e Slavke Pavić
Na izložbi se mogu vidjeti fotografij­e Slavke Pavić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia