24sata

TU JE BILA JASMININA GROBNICA

ŠKRINJA UŽASA

- Pišu: HELENA TKALČEVIĆ, ŽELJKO RUKAVINA

Varaždin: Na sudu prvi put pokazali fotografij­u škrinje u kojoj je punih 19 godina bilo skriveno tijelo

Spuštala je masku, uzdisala, brisala suze, jecala, no na pitanja nije željela odgovarati. Smiljana Srnec jučer je napokon sjela na stolac za svjedoke Županijsko­g suda u Varaždinu, gdje joj sude zbog ubojstva sestre Jasmine Dominić iz 2000. godine.

Prije nego što je počela izlaganje, skinula je zamagljene naočale te pokazala oči crvene i natečene od plača. Rukama, na kojima su bile prozirne rukavice, dodirivala je lice brišući suze, a zatim je iz nje nahrupila prava bujica riječi.

Nisam kriva, nisam ubila svoju sestru, ostala sam bez nje, jako mi je teško. Još sam pod lijekovima za smirenje, nedostaje mi od dana kad je nestala. Bile smo u jako dobrim odnosima, slagale smo se, puno smo jedna drugoj pomagale, voljela sam je i uvijek ću je voljeti. Tako volim i svoje roditelje i svoju obitelj, nikome od njih ne bih naštetila ili naudila na bilo koji način, jedva je izustila. Nakratko je zastala kako bi se pribrala i zaustavila suze, a potom nastavila. Bila je nervozna i znojna.

- Ne razumijem zašto su u postupku ispitivani svjedoci, koji su vrlo malo ili nikako poznavali moju sestru i mene i naš način života – rekla je, a zatim “oplela” po svjedocima koji su, smatra Smiljana, lagali na sudu. U tome je bila vrlo iscrpna. Prva joj se na “tapeti” našla ujna Nada Sabol.

- Ne znam zašto je lagala da od 2013. nije često dolazila k nama. Bila je vrlo često kod nas, a osobito kad je moja majka bila kod kuće. Do moje 13. godine svi smo živjeli u zajedničko­m kućanstvu. Nada je k nama došla s nepunih 18 godina kao snaha s nezavršeno­m srednjom školom, moja majka joj je pomagala da završi školu, brinula se za njezino dijete, a osobito nakon što je njezin suprug Franjo imao prometnu nesreću 1987. godine – rekla je te napomenula da su odnosi u obitelji s majčine strane oduvijek bili poremećeni. Smiljana, koju terete da je s pet-šest udaraca tupotvrdim predmetom, koji nije pronađen, ubila sestru, a zatim njezino tijelo pohranila u zamrzivač, gdje je ostalo 19 godina, smatra da bi se trebala provjerava­ti prošlost i kaznena evidencija svjedoka prije nego što ih se zove na sud.

POREKLA PUTOVANJE U MAĐARSKU

- Smatram da osobe koje imaju kriminalnu prošlost, koje su sklone različitim opijatima, alkoholiča­ri, zlostavlja­či, ljudi koji su evidentira­ni zbog raznorazni­h kaznenih djela ne mogu biti vjerodosto­jni svjedoci – govori kao da je zaboravila da je i sama 2016. godine uvjetno kažnjena zbog lažnog prijavljiv­anja kaznenog djela. Ponovno je porekla da je išla na put u Mađarsku sa suprugom i Draženom Palfijem. Podsjetimo, Palfi je ispričao da je Smiljana htjela prijeći granice noseći Jasminine dokumente, no u svojim se iskazima pogubio u godinama. O Borisu Kocijanu, koji se prisjetio jedne svađe sestara tijekom koje mu je Jasmina, ispričao je, viknula: “Bježi, bude nas zatukla”, rekla je da je događaj pogrešno zapamtio i protumačio. Zatim se osvrnula na 15. veljače 2019., dan prije pronalaska tijela u zamrzivaču.

IMALA MNOGO PRIGOVORA

- Bio je petak, nakon zajedničko­g dogovora odlučili smo maknuti staru škrinju koja se nalazila ispod stubišta. Nije bila funkcional­na, kupili su je moji roditelji dok smo se uselili u kuću, znači kad sam imala 13 godina. Odvoz je bio dogovoren za ponedjelja­k. David ju je pokušao pogurati, ali nije sam uspijevao jer je bila jako teška. Pomogla mu je Katarina, dok sam ja dodavala čiste podloške kako bi je lakše maknuli. S velikom teškoćom su je pomaknuli. Otvorili smo je i počeli prazniti, no kako je bilo jako puno leda, nismo je mogli isprazniti, pa smo morali nastaviti sutradan. Ostalo znate – rekla je stišćući oči i ponovno zabacujući glavu. Imala je primjedbe i na postupanje međimurski­h policajaca, za koje kaže da su izgubili uzorak DNK njezine majke, podatke o njezinu poligrafu te da su vršili pritisak na nju i supruga Ivana Srneca. - Pokušavali su me na različite načine okrenuti protiv supruga. Govorili su da je prije mene imao vezu s mojom sestrom, cijeli dan su me maltretira­li – tvrdi Smiljana. Imala je prigovore i na psihijatri­jsko-psihologij­sko vještačenj­e, prema kojemu joj je dijagnosti­ciran poremećaj ličnosti. Otisak na crnoj vreći vezanoj oko Jasminine glave, nastavila je, mogao je tamo dospjeti jer je ona kupovala vreće za smeće i koristila ih, a obje su koristile i najlonske čarape nađene na Jasmininu tijelu.

- Ne želim odgovarati za nešto što nisam učinila, ne želim biti žrtva i ne želim da to budu moja djeca jer ona su već i sad postala žrtve. O drugim stvarima ne bih željela govoriti i ne želim odgovarati na pitanja - rekla je za kraj Smiljana ostavljaju­ći sve bez odgovora kako se tijelo njezine sestre našlo u zamrzivaču ispod stubišta.

 ??  ?? SUĐENJE STARIJA SESTRA UBIJENE
JASMINE (23) TVRDI DA JE ONA
POSVE NEVINA
SUĐENJE STARIJA SESTRA UBIJENE JASMINE (23) TVRDI DA JE ONA POSVE NEVINA
 ??  ??
 ??  ?? SKIDALA JE NAOČALE I BRISALA SUZE
Rukama, na kojima su bile prozirne rukavice, brisala je
suze s lica
SKIDALA JE NAOČALE I BRISALA SUZE Rukama, na kojima su bile prozirne rukavice, brisala je suze s lica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia