24sata

Zaraženi ne mora podijeliti obavijest svojim kontaktima

STIŽE ZA NEKOLIKO TJEDANA Putem pametnih telefona pratit će se kretanje ljudi koji su voljni sudjelovat­i. U slučaju kontakta sa zaraženim koronom možete to saznati

- Piše: TEA KVARANTAN SOLDATIĆ

Na aplikaciji se za praćenje zaraženih koronom radi već neko vrijeme, a što se tiče stavljanja u primjenu, rokovi prvenstven­o ovise o tome kad će Apple i Google dovršiti svoj servis koji će biti ugrađen u operativne sustave Android i iOS.

- U svakom slučaju, računamo da će to biti u roku od nekoliko tjedana - odgovorili su nam iz APIS-a, javne tvrtke za informatič­ke tehnologij­e koja je javnosti poznata i po uhljebljiv­anju stranačkih kadrova. Ministar unutarnjih poslova

Davor Božinović prije tri tjedna je rekao kako će se razmotriti uvođenje aplikacije COVID-19 za praćenje oboljelih. U srijedu je objavljeno kako je ona već tjednima u izradi. Prije tri tjedna 24sata je rečeno da je riječ o razmjeni mišljenja, da tu aplikaciju već ima niz sjevernih zemalja Europske unije i da je Europska komisija izradila preporuke kako bi to trebalo funkcionir­ati.

ŠTITI PRIVATNOST GRAĐANA

No Komisija je prekjučer objavila da su se sve članice Unije dogovorile da aplikacije moraju biti interopera­bilne na teritoriju cijele EU, pa se i Hrvatska požurila izraditi je. Aplikacija je, treba naglasiti, isključivo dobrovoljn­a.

POVEZANOST BLUETOOTHO­M

- Hrvatska u ovom trenutku radi na aplikaciji i kad ona bude gotova, o tome ćemo vas obavijesti­ti. Ona će biti takva da u potpunosti štiti privatnost svih naših sugrađana. Radi se zadnjih tjedana - rekao je premijer Andrej Plenković. Kako saznajemo, aplikacija se temelji na Bluetooth tehnologij­i i na principu “exposure notificati­ona”. To znači da osoba dobije obavijest da je u određenom razdoblju od 14 dana bila u kontaktu s drugom osobom kojoj je dijagnosti­ciran korona virus. Tehnologij­a omogućuje da pametni telefon preko spomenutog Bluetootha bilježi interakcij­e s drugim mobitelima putem privremeni­h anonimnih kriptirani­h ključeva. Uvjet je da je Bluetooth uključen na mobitelu, a pritom se, kako naglašavaj­u, ne otkrivaju identitet vlasnika mobitela, kao ni lokacija. Ako, primjerice, vlasnik uređaja bude zaražen korona virusom, na njemu je hoće li to podijeliti s ljudima s kojima je bio u kontaktu zadnjih 14 dana.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia