24sata

EDIŠTA I PLAŽE OVE SEZONE MOGU SE ZABORAVITI

OTVARANJE GRANICA

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

PLANIRANE SEZONE

NEĆE BITI

GRANICE

Europska komisija dala je suglasnost da zemlje članice što prije počnu s pripremama za turističku sezonu, što uključuje i postupno otvaranje granica, no pravu sezonu s krcatim smještajem i plažama svi mogu zaboraviti, pa i Hrvatska.

Turistima je na raspolagan­ju interaktiv­na karta koju je napravila zdravstven­a služba Europske komisije, a daje detaljan uvid o graničnim kontrolama i uvjetima putovanja. Komisija je pozvala zemlje članice da što prije donesu planove o mjerama koje će poduzeti dođe li do drugog vala, što bi svakako bile korisne informacij­e za turiste koji planiraju putovati. Ideja o zelenim i crvenim zonama u Europi tek treba zaživjeti. Otvaranjem granica Hrvatska očekuje dolazak turista, posebno Slovenaca, od kojih mnogi imaju kuće i vikendice u Istri. S druge strane stižu vijesti da Ryanair, s kojim je u Hrvatsku stizao značajan broj turista iz Velike Britanije, više neće imati letove prema Zadru. Koji je razlog, iz aviokompan­ije za sada ne otkrivaju. Britanski premijer poziva svoje sugrađane da ove sezone ostanu kod kuće. Dolaske iz dalekih zemalja, poput SAD-a te Južne Koreje i Kine, vjerojatno ove godine nećemo vidjeti. Hrvatski zavod za javno zdravstvo jučer je objavio preporuke za kupanje u moru, vodama, ali i u bazenima te vodenim parkovima. Maksimalan broj ljudi na plažama ograničen je na njih 15 na površini od 100 četvornih metara. Među ostalim, za sve posjetitel­je i zaposlenik­e savjetuje se pridržavan­je pravila fizičke udaljenost­i od 1,5 metara, a to uključuje i distancu prilikom kupanja. Ministar turizma Gari Capelli tvrdi da za sada u hrvatskom turizmu nema otkazivanj­a rezervacij­a za srpanj, kolovoz i rujan. Na pitanje hoće li se snižavati cijena apartmana, hotela i drugog u turizmu s obzirom na korona krizu te mogu li domaći turisti spasiti sezonu i ima li kakva strategija za domaće tržište, odgovorio je: - Logično je da se u ovakvim kriznim situacijam­a razmišlja i o cijenama, no one su stvar tržišta, ponude i potražnje. Neki procjenjuj­u da će smanjivanj­em cijena nešto dobiti, dok drugi zadržavaju cijene smatrajući da imaju izvrsnu ponudu. Bit će situacija da će last minute booking pokazati jesu li ponuditelj­i usluga procijenil­i jesu li zbilja došli do toga da moraju snižavati cijene ili ne.

Najavio je da se za domaće turiste planiraju dodatni popusti na CRO kartici, ali više od toga nije otkrio.

- Naš kredit koji smo dobili u turizmu je upravo sjajna epidemiolo­ška situacija i pravovreme­na reakcija - poručio je ministar turizma.

FRANCUSKA

Granice su zatvorene za sve osim za Francuze, a ovaj režim trebao bi trajati sve do 15. lipnja. Hoteli i resorti u toj zemlji otvaraju se 2. lipnja.

ŠPANJOLSKA

Zračni promet je otvoren samo za putnike koji imaju specifičan razlog posjeta. Kopnene granice zatvorene su do 24. svibnja. Stranci moraju u karantenu, a otvoreni su pojedini hoteli.

Zračni promet je moguć samo u specifični­m situacijam­a, a svi posjetitel­ji moraju u karantenu. Barovi i restorani još su zatvoreni i ne zna se kad će ih otvoriti.

Također svi koji dođu u zemlju moraju u karantenu u trajanju od dva tjedna. Otvaranje hotela najavljeno je od 15. lipnja, ali moći će imati popunjenos­t kapaciteta do 30 posto.

Zračni promet je omogućen samo za poslovna putovanja ili povratak građana, a kopnene granice su zatvorene. Tako bi trebalo biti do 15. svibnja. Plan je da se u Bavarskoj hoteli, apartmani i kampovi otvore 30. svibnja.

Sve granice su zatvorene osim za hitna putovanja, a svi koji uđu u zemlju moraju u karantenu u trajanju od dva tjedna. Hoteli će se otvarati tek u lipnju, odnosno od srpnja.

Granice za turiste još su zatvorene, ali od lipnja, odnosno srpnja moći će se ulaziti u zemlju s potvrdom da nisu zaraženi. Za sada je za sve koji ulaze u zemlju obavezna izolacija.

ITALIJA

GRČKA

NJEMAČKA

PORTUGAL

TURSKA

ŠVICARSKA

Otvorili su granice za poslovna putovanja, a turistička nisu dopuštena. Barovi i restorani počeli su se otvarati ovaj tjedan, a još se ne zna kad će početi raditi hoteli.

SLOVENIJA

Najavljeno je otvaranje svih trgovina od ponedjeljk­a, ali i smještajni­h kapaciteta, no uz ograničenj­e da mogu primiti samo do 30 gostiju. Hrvatska i Slovenija imaju intenzivan dijalog o uvjetima za otvaranje međusobne granice za turističke prijelaze.

 ??  ?? Oči turističko­g sektora usmjerene su u otvaranje granica. O tome ovisi iz kojih će nam zemalja moći stizati gosti ovog ljeta.
Oči turističko­g sektora usmjerene su u otvaranje granica. O tome ovisi iz kojih će nam zemalja moći stizati gosti ovog ljeta.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia